Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Spaans vakantiehuis verleidt steeds meer Belgen

Ruim 1.500 Belgen hebben in de eerste jaarhelft een tweede verblijf in Spanje gekocht. Dat is bijna een verdubbeling in drie jaar tijd. Ondanks de prijsstijgingen blijft de interesse groeien.
Advertentie
©shutterstock

Een tweede thuis onder de Spaanse zon verleidt steeds meer Belgen. Het eerste halfjaar van 2015 kochten 1.539 Belgen een Spaanse vakantiestek, leren de statistieken van de Spaanse registratiekantoren, de Registradores de España. Het gaat over 815 in het eerste kwartaal en 724 in het tweede kwartaal.

De 1.539 zijn er 3,3 procent meer dan in de eerste zes maanden van 2014. Een analyse van de statistieken op een iets langere periode toont een opwaartse beweging. De stijging bedraagt 16 procent in vergelijking met de eerste helft van 2013 en liefst 91 procent ten opzichte van de eerste helft van 2012.

De interesse zal blijven toenemen, meent Marleen De Vijt, CEO van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed. ‘Dit jaar verwachten we zo’n 7 procent meer vastgoedaankopen door Belgen dan in 2014, toen 3.500 vakantiewoningen werden gekocht.’ Belgen blijven, na de Britten, de Fransen en de Duitsers, stevig op de vierde plaats in het lijstje met populaire kopers in Spanje. ‘De regio’s die het best verkopen zijn Madrid, Barcelona, Alicante (Costa Blanca) en Malaga (Costa del Sol).’

Crisis

Nochtans is de tijd van vastgoedkoopjes in Spanje, dat in de naweeën van de financiële crisis van 2008 werd geteisterd door een verwoestende vastgoedcrisis, voorbij. In het bestand van Azull namen de prijzen in de eerste helft van 2015 met gemiddeld 5,1 procent toe. ‘Tegenwoordig betalen onze klanten gemiddeld 225.000 euro voor een vakantiewoning in Spanje, drie jaar geleden lag het prijskaartje op 170.000 euro.’

Slechts een op de drie Belgen verhuurt zijn tweede verblijf op de toeristische huurmarkt, leert een rondvraag van Azull. ‘In vergelijking met bijvoorbeeld Tenerife is het verhuurseizoen in Spanje maar heel kort, maximaal tien weken in de zomervakantie. Spanjaarden zoeken enkel een huurappartement aan een costa in augustus, de overige maanden vinden zij het nog te koud’, legt De Vijt uit.

‘Wie een Spaanse casa koopt, zoekt geen rendement, maar wil vooral levenskwaliteit kopen. Voor zichzelf en voor familie en vrienden’, blijkt uit onderzoek door Azull. Ruim 80 procent stelt zijn stek meermaals per jaar kosteloos ter beschikking van familie, en bij uitbreiding ook van de vriendenkring. De Belg trekt niet zozeer in de zomer naar zijn Spaanse vakantiehuis, maar in het najaar als in België de eerste herfstbladeren beginnen te vallen. ‘Ruim 85 procent ruilt dan zijn Belgische woning in voor het buitenverblijf, meestal zelfs voor twee maanden of langer’, stelt het onderzoek.

Hoewel Spanje al sinds 2012 de grootste groeier is, blijft Frankrijk het favoriete buitenland voor een tweede verblijf. Eind 2014 bezaten 30.000 Belgen een huis in Spanje, tegen 55.000 met een stek in Frankrijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud