Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Taks tweede verblijf aan kust op de schop

De belasting op de tweede verblijven van Koksijde is in strijd met het gelijkheidsbeginsel, oordeelde het Gentse hof vanberoep. Dat heeft mogelijk een impact op De Panne en Knokke.
©Photo News

De gemeente Koksijde heft net als de meeste andere kustgemeenten al jaren een taks op tweede verblijven. Maar Koksijde spaart wel zijn eigen inwoners door een nultarief voor de gemeentelijke opcentiemen te hanteren, net als De Panne en Knokke.

In zijn arresten van 12 maart en 16 april 2013 oordeelde het hof van beroep van Gent dat die belasting op tweede verblijven strijdig is met het gelijkheidsbeginsel. Het hof stelt dat de verfraaiing van de badplaats en de zorg van de veiligheid en de open ruimte in principe ten goede moeten komen aan iedereen op het grondgebied van de gemeente, en niet alleen aan de eigenaars van een tweede verblijf.Het hof stelt ook dat de gemeente niet aantoonde dat de eigenaars van tweede verblijven meer dan anderen aanleiding geven tot het maken van die kosten, noch dat ze daar voordeel uit halen.

De uitspraak van het hof van beroep kan ook gevolgen hebben voor Knokke en De Panne, menen steeds meer juristen.Koksijde, Knokke en De Panne hebben gemeen dat ze een fikse belasting heffen hebben op de tweede verblijven, maar geen extra belasting op de fysieke personen die er wonen. ‘De redenering van het hof van beroep heeft ongetwijfeld gevolgen voor andere gemeenten’, zegt advocaat Thierry Afschrift. Pierre-Philippe Hendrickx, advocaat bij Field Fisher Waterhouse, zit op dezelfde golflengte. Hij merkt op dat ook de provincie West-Vlaanderen een belasting heft op de tweede verblijven, maar niet op de fysieke personen.

Marc Vanden Bussche, de burgmeester van Koksijde, geeft zich niet gewonnen. ‘Koksijde betwist de motivering van het arrest en wil de zaak voor het Hof van Cassatie brengen.’

Vier van de tien kustgemeenten hebben de belasting op de tweede verblijven vorig jaar verhoogd.Zo’n 350.000 Belgen hebben een buitenverblijf. Daarvan bevinden er zich 85.000 aan de kust. Vastgoedmakelaars wijzen erop dat de belasting op tweede verblijven steeds meer kandidaat-kopers afschrikt.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.