Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Tips om efficiënt te verhuizen

De zomermaanden zijn erg populair om te veranderen van woning. Een nieuwe stek betekent ook een nieuwe start. Netto geeft u handige verhuistips mee.

(netto) - De maanden juli en augustus zijn bij Vlamingen de populairste om te verhuizen. In het Franstalige gedeelte van ons land zijn dat vooral maart en april. Dat heeft energieleverancier Nuon vastgesteld bij de verhuizingen van zijn klanten.

Enkele tips om op elk scharniermoment van uw verhuizing alles optimaal te laten verlopen.

6 maanden voor u verhuist

- Verwittig de eigenaar van uw woning en zeg uw huurcontract op. De wettelijke opzegtermijn is 3 maanden vanaf de eerste van de maand na het versturen van uw aangetekende brief.

- Kijk uw huidige contract na. Let vooral op wat er wordt gezegd over schadeloosstellingen, verplicht onderhoud, waarborg, enzovoort.

- Raadpleeg verschillende professionele verhuizers en laat hen uw woning bezoeken en een offerte maken.

- Prik een verhuisdatum. Controleer of geen van beide buurten is afgesloten op die dag door markt, omleiding, kermis of autoloze dag.

- Plaats affiches met ‘Te koop’ of ‘Te huur’ aan uw raam of in de tuin.

3 maanden voor u verhuist

- Breng uw werkgever op de hoogte en kijk uw arbeidscontract na. Wie weet hebt u recht op een betaalde verlofdag.

- Verwittig uw vrienden. Stuur hen uw nieuwe adres en laat hen uw verhuisdag weten. Zo kunnen ze een handje komen helpen.

- Maak een afspraak met een verwarmingstechnicus voor het jaarlijkse onderhoud van uw boiler en/of ketel.

- Sluit een verhuisverzekering af voor uw meubilair. Bij verhuisfirma’s is vaak alleen de vrachtwagen verzekerd.

- Doe de nodige herstellingen, zodat u als u vertrekt bij de plaatsbeschrijving geen problemen ondervindt.

- Breng uw stookolieleverancier op de hoogte zodat u niet te veel bestelt.

- Informeer de Rijksdienst voor pensioenen als u gepensioneerd bent.

- Als u werkloos bent, breng dan de RVA en de VDAB op de hoogte, evenals de hulpkas (HVW) of uw vakbond.

1 maand voor u verhuist

- Breng een bezoek aan de dienst bevolking van uw nieuwe gemeente.

- Geef uw nieuwe adres en de verhuisdatum door.

- Vraag een bewonerskaart aan voor uw nieuwe gemeente.

- Spreek met de nieuwe eigenaar af voor de plaatsbeschrijving te doen bij intrek en om de huurwaarborg te regelen.

- Noteer op de dozen de kamer en de breekbaarheid. Vermeld de inhoud niet. Zo voorkomt u diefstal.

- Verwittig uw huidige watermaatschappij en vraag het formulier voor adreswijziging aan. Doe een tegensprekelijke opmeting van de tellers (gas/water/elektriciteit) van de nieuwe woning zodra u de sleutels hebt.

- Vraag tijdig de installatie van een vaste telefoonlijn aan als er geen is in uw nieuwe woning.

- Ga naar het postkantoor om uw post te laten doorsturen. Daartoe volstaat het om een klant van DoMyMove te worden. Met die dienst volstaat één formulier om uw post na te zenden op uw nieuwe adres en uw dienstenleveranciers te verwittigen van uw verhuizing. (20 euro voor 4 maanden). Voor meer inlichtingen over die dienst kan u surfen naar www.domymove.be.

- Geef uw nieuwe adres door aan uw bank en kies eventueel een ander agentschap.Laat zeker uw bestendige opdrachten en domicilieopdrachten aanpassen.

- Regel uw adreswijziging met uw gsm-operator, telefoonmaatschappij, verzekeraars (auto, brand, diefstal,...), de belastingadministratie, de ziekenkas, sport- en hobbyclubs, thuisbestellers, leveranciers, ...

- Verwittig de abonnementendiensten van kranten en tijdschriften.

- Neem contact op met de kabelmaatschappij van uw nieuwe woonplaats. Is er nog geen aansluiting? Vraag ze één maand voor u verhuist aan. Is er wel al een aansluiting? Vraag één week voor u verhuist de overdracht van uw abonnement aan.

- Reserveer een (betalende) parkeerplaats voor de deur van uw oude en nieuwe woning op de verhuisdag. Op die manier heeft u al een goed plaatsje voor de verhuiswagen.

- Voorzie verschillende auto’s op de dag van de verhuizing. Reserveer een huurwagen indien nodig. Als u verhuist naar een appartement en u reserveert een lift, vraag dan na tot welke verdieping de lift kan reiken. Dat kan vervelende verrassingen vermijden… Houd ook rekening met de prijs van een verhuiswagen. Dikwijls zit u al snel aan 100 euro voor één dag.

- Wilt u zich laten verzekeren voor ongevallen tijdens de verhuizing? Vergelijk enkele firma’s en maak daarna uw keuze. Check welke zaken dan gedekt zijn.

1 week voor u verhuist

- Maak een plan van de nieuwe woning voor de verhuizers en noteer de opstelling van de grootste meubels. Begin al met de schoonmaak van uw nieuwe woning.

- Verzamel al enkele meubels en kartonnen dozen in een ruimte die makkelijk bereikbaar is voor de verhuizers (gang, garage).

- Verpak dierbare en kostbare spullen en breng ze al zoveel mogelijk zelf over naar uw nieuwe woning. Laat grote en zware zaken over aan professionals.

De dag van uw verhuizing

- Begin vroeg, zo bent u helemaal geïnstalleerd tegen het einde van de dag. Sommige gemeentes staan geen verhuizing toe voor 6 uur ’s morgen of na 22 uur ‘s avonds.

- Voorzie genoeg eten en drinken voor uw familie of vrienden die komen helpen verhuizen. Gemotiveerde helpers steken vast een tandje bij.

- Begin met de taken die de ervaring van de professionals vereisen (grote of breekbare meubels, huishoudapparaten). Laat ze gaan zodra hun hulp niet meer nodig is.

Eén week na uw verhuizing

- Meld uw verhuizing binnen de week bij de bevolkingsdienst. De wijkagent bezoekt u binnen de 3 weken om uw verhuis vast te stellen. Daarna zal de gemeente u oproepen. Dat is ook verplicht als u binnen uw eigen gemeente verhuist.

- Meld u aan op het politiecommissariaat. Laat uw adres binnen de twee weken na uw verhuizing wijzigen op het inschrijvingsbewijs van uw voertuig.

- Laat eventueel de sloten van uw nieuwe woning vervangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud