Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Tuinhuis plaatsen kan zonder vergunning of meldingsplicht

Wie, met de zomer in zicht nog snel een tuinhuis wil plaatsen, kan dat zonder vergunning. Tenminste, als u aan een aantal voorwaarden voldoet.
©Debby Termonia

Sinds 1 december 2012 is het veel makkelijker een tuinhuis of blokhut in uw tuin te plaatsen. De regels voor vrijstaande bijgebouwen in de zij- of achtertuin laten toe om zo’n bijgebouw zonder vergunning of meldingsplicht te plaatsen als aan enkele voorwaarden is voldaan.

De belangrijkste voorwaarde is de oppervlakte. Er geldt een maximum van 40 vierkante meter aan vrijstaande bijgebouwen. Let wel, het gaat om een totaal. Heeft u al een serre van 20 vierkante meter, dan mag uw tuinhuis nog maximaal 20 vierkante meter in beslag nemen. Ook de hoogte is beperkt. Het gebouw mag niet hoger zijn dan 3,5 meter.

Advertentie

Voorts moeten er afstanden ten opzichte van de perceelgrens gerespecteerd worden. In de zijtuin moet die minstens 3 meter tussen de perceelgrens en het gebouw bedragen, in de achtertuin is dat minstens 1 meter. Het kan ook tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelgrens zonder dat er iets wijzigt aan die muur. Het tuinhuis moet op een afstand van maximaal 30 meter van de woning staan.

Vrijstelling

De vrijstelling is alleen mogelijk als het gebouw niet strijdig is met de voorschriften van een bijzonder plan van aanleg (BPA), een gemeentelijk uitvoeringsplan (RUP), stedenbouwkundige verordeningen of andere wetgeving.

Een tuinhuis wordt steeds vaker gebruikt om zonnepanelen te plaatsen.

Wie helemaal zeker wil zijn, controleert dus best even bij de gemeentelijke diensten. Elke wijk kan haar eigen verkavelingsvoorwaarden hebben, waarbij bijvoorbeeld alleen een bepaalde grootte en een bepaald type van tuinhuis zonder vergunning mag geplaatst worden.

Let ook op dat u geen woonfunctie aan het tuinhuis geeft. Als u een keuken laat bouwen, een douche installeert en slaapkamers voorziet, vervalt de vrijstelling en is een vergunning wel noodzakelijk.

Een tuinhuis zonder vergunning heeft geen architect nodig, op voorwaarde dat het extra gebouw geen constructieprobleem met zich meebrengt. Zelf plaatsen of laten plaatsen is dus geen probleem.

Advertentie

Zonnepanelen

Steeds vaker wordt een tuinhuis gebruikt om zonnepanelen te plaatsen. Het biedt een flexibelere mogelijkheid om de zonnepanelen goed te oriënteren tegenover de zon. Bovendien is de plaatsing en het onderhoud van zonnepanelen op een tuinhuis doorgaans goedkoper. Het nadeel is wel dat de oppervlakte relatief beperkt is.

In elk geval is de plaatsing van zonnepanelen op een tuinhuis niet onderworpen aan een vergunning als ze op een hellend dak geïntegreerd worden in het hellende dakvlak.

Carport

De vergunningsvrijstelling voor tuinhuizen geldt ook voor andere vrijstaande bijgebouwen, zoals een vrijstaande duiventil of volière.

De vergunningsvrijstelling voor tuinhuizen geldt ook voor andere vrijstaande bijgebouwen, zoals een vrijstaande duiventil of volière.

Voor aangebouwde gebouwen als een carport gelden andere regels. Er is altijd een meldingsplicht voor aangebouwde constructies.

Een vergunning voor een aangebouwde carport is niet nodig als er geen ingrijpende, constructieve ingrepen aan de gevel nodig zijn en als aan bepaalde voorwaarden qua oppervlakte, hoogte en ligging is voldaan.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.