Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

U hoeft uw zetel niet langer uit om huurwaarborg te regelen

Steeds meer (ver)huurders regelen de waarborg voor de huur van een appartement of kot online, zo blijkt uit cijfers van KBC.
Advertentie
Bij bankverkzeraar KBC worden 4 op de 10 huurwaarborgrekeningen online afgehandeld. ©BELGA

Sinds begin dit jaar biedt de bankverzekeraar de mogelijkheid om een huurwaarborgrekening online te openen, via pc, tablet of smartphone. Tot dan was het openen van zo'n rekening een omslachtige procedure, waarbij zowel huurder als verhuurder naar het bankkantoor moesten gaan om hun handtekening te zetten. Sommige banken eisen zelfs dat beide partijen aanwezig zijn bij het openen van de rekening.

Aanvankelijk was de online-afhandeling enkel mogelijk voor KBC-klanten, maar sinds juni kan ook wie geen klant is van de bank de huurwaarborgrekening online afsluiten.

Het is overigens de huurder die kiest bij welke bank hij zo'n rekening opent. Na afloop van het huurcontract strijkt de huurder niet enkel het kapitaal op, maar ook de intresten die de rekening genereerde. Een huurwaarborg rekening is in sé een gereglementeerde spaarrekening, maar waarvan het geld enkel wordt vrijgegeven als het huurcontract afloopt en na akkoord van beide partijen.

4 op de 10

'Begin dit jaar werd 30 procent van de huurwaarborgen digitaal geregeld, terwijl dat in juli al 40 procent was', zegt KBC-woordvoerster Ilse De Muyer.

Bij andere grootbanken is het nog wachten op een digitale oplossing. 'Bij BNP Paribas Fortis loopt hierover een analyse, maar voor een concrete timing is het nog te vroeg', zegt woordvoerder Jeroen Petrus. Bij de bank is het sinds kort niet langer verplicht dat de verhuurder naar het kantoor komt om de rekening te openen. Bij het afsluiten van de rekening is dat wel nog nodig.

Ook bij Belfius moet u voor het openen van een huurwaarborgrekening nog naar een agentschap. 'Dat proces is nog niet gedigitaliseerd omwille van de complexiteit bij het ondertekenen van de waarborg, bijvoorbeeld als er meerdere huurders zijn', legt woordvoerster Ulrike Pommée uit.

Ook bij KBC is de online toepassing overigens niet voor iedereen mogelijk. 'Bij wettelijk samenwonenden of gehuwden volstaat één handtekening, want zij mogen in elkaars naam optreden. Feitelijke samenwonenden wordt gevraagd om in het kantoor te tekenen, omdat voor hen twee handtekeningen nodig zijn. Niet-klanten kunnen de rekening online openen, maar krijgen de nodige documenten thuis opgestuurd, waarna ze die ondertekend kunnen terugsturen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud