Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Van Overtveldt wil soepel omgaan met woonbonus

Als men een net gekocht huis nog wil verbouwen, zal de administratie de stand van de bouwwerkzaamheden soepel interpreteren, opdat men als belastingplichtige nog van de huidige woonbonus kan genieten. Dat zegt de federale minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hij reageert daarmee op de rush op de oude woonbonus die de voorbije weken plaatsvond.
©BELGA

Om recht te hebben op een woonbonus moet men de enige en eigen woning betrekken voor het einde van het jaar waarin de lening is afgesloten. Daarop zijn er echter een paar uitzonderingen, waaronder verbouwingen. Wie verbouwt, hoeft niet tegen 31 december de woning te betrekken maar krijgt twee jaar extra de tijd.

De vraag rijst dan hoe de notie 'stand van de bouwwerkzaamheden of verbouwingswerkzaamheden', die voor 31 december moeten aangevat zijn, concreet moet worden ingevuld. In overleg met de federale minister van Financiën Van Overtveldt zal de administratie een versoepelde interpretatie hanteren.

Advertentie

Zo kan voor de vaststelling van de aanvang van de werkzaamheden bijvoorbeeld gesteund worden op de datum waarop de aanvraag tot een stedenbouwkundige vergunning werd ingediend om de werken uit te voeren, de datum waarop een overeenkomst werd gesloten met een aannemer, bouwfirma of een architect, of nog de datum waarop de benodigde bouwmaterialen werden besteld. Het gaat niet om een limitatieve lijst. Schriftelijke bewijzen zullen daarbij volstaan.

 ‘We zijn soepel en hopen daarmee een stuk onduidelijkheid weg te nemen voor mensen die dit jaar nog een huis willen bouwen of verkopen’, aldus Van Overtveldt.

De nieuwe Vlaamse regering kondigde bij haar aantreden aan dat het voordeel van de woonbonus vanaf 1 januari 2015 verkleint: men kan lagere bedragen inbrengen bij de belastingaangifte. Daardoor kende het aantal hypothecaire leningen de voorbije maanden een stijging. Kopers beslissen nog snel een lening af te sluiten om nog in aanmerking te komen voor het oude, meer voordelige regime. De 'oude' woonbonus zal enkel gelden voor leningen met een datum van de authentieke akte die nog in 2014 valt.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.