Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

'Vastgoed mag zwaarder belast worden'

Om de lasten op arbeid te verlagen en de belastingdruk eerlijker te verdelen mag vastgoed zwaarder belast worden. Dat geldt voor verhuurd vastgoed, maar toch ook voor de gezinswoning. Dat blijkt uit een onderzoek dat Netto/De Tijd liet uitvoeren in het kader van De Week van het Geld.
Advertentie
©ANP XTRA

De doorsnee Belg staat niet afkerig tegenover de idee dat de overheid de verhuurders van een onroerend goed zou belasten op de huurinkomsten in plaats van op het kadastraal inkomen, zoals dat nu het geval is.

Dat blijkt uit een onderzoek dat De Tijd door InSites Consulting liet uitvoeren en waarbij een hele reeks spraakmakende stellingen werden voorgelegd aan een representatief panel van 800 Belgen. De respondenten kregen, in het raam van die enquête,  ook een hele reeks vragen voorgeschoteld over fiscaliteit. Zo probeerde de redactie te achterhalen welke belastingen de Belg bereid zou zijn te betalen om de lasten op arbeid te verlichten.

De enquête

De redactie van Netto/De Tijd peilde via een 25-tal spaakmakende stellingen naar de mening van de Belg over enkele actuele geldthema’s, zoals de mogelijke oplossingen voor een billijkere belastingdruk, de impact van de crisis op de werkdruk en zijn budget, zijn vertrouwen in het (aanvullend) pensioen en zijn houding tegenover erfenissen. InSites Consulting legde deze en andere geldthema’s tussen 28 oktober en 4 november voor aan een representatief panel van 800 Belgen.

De resultaten hiervan leest u de komende week in een extra ‘De Week van het Geld’-pagina in uw krant en op www.netto.be/wvhg.

Een meerderheid van 57 procent is het eens met de stelling dat 'wie vastgoed verhuurt beter zou belast worden op de werkelijke huurinkomsten dan op het kadastraal inkomen'. Amper 11 procent gaat er niet mee akkoord terwijl 32 procent geen uitgesproken mening heeft. Vooral opvallend: hoe ouder en hoe hoger het beroepsinkomen, hoe meer men zich hierbij kan aansluiten. Nochtans is dat net het deel van de bevolking dat kan of wil investeren in vastgoed om het te verhuren. 

Het onderzoek leverde wel meer verrassende resultaten op. Zo vindt 44 procent dat de overheid de kadastrale inkomens (KI) dringend moet actualiseren om de belastingen billijker te maken. Slechts 18 procent is het daar niet mee eens. Het KI is de basis waarop de onroerende voorheffing - grondbelasting in de volksmond- berekend wordt. Deze KI's dateren nog van 1975. Een actualisering zou in de meeste gevallen dan ook neerkomen op een verhoging, wat op zijn beurt een hogere jaarlijkse onroerende voorheffing tot gevolg zou hebben. Vastgoed bezitten zou dus duurder worden. Net daarom is het resultaat zo opmerkelijk: in ons land is namelijk 75% eigenaar is van de gezinswoning. 

Meer over deze en andere opmerkelijke resultaten vindt u morgen en volgende week in De Tijd. Het onderzoek werd gevoerd in de aanloop naar de Week van het Geld dat vanaf morgen, zaterdag door De Tijd en L'Echo wordt georagniseerd. De resultaten zullen ook besproken worden in de debatten die morgen in Tour&Taxis plaatsvinden naar aanleiding van Finance Avenue, een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor al meer dan 3.400 lezers van De Tijd en L'Echo zich inschreven. 

De Week van het Geld

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren De Tijd  en Netto in november De Week van het Geld.

Op zaterdag 16 november wordt het startschot gegeven met Finance Avenue, de nationale geldbeurs voor spaarders en beleggers. Minister van Financiën Koen Geens komt in de voormiddag zijn plannen over fiscaliteit uit de doeken doen, gevolgd door een groot fiscaal debat met specialisten. Minister van Pensioenen Alexander De Croo gaat in debat met specialisten over de betaalbaarheid van onze pensioenen en het al dan niet optrekken van de wettelijke pensioenleeftijd. Verder zijn er aandelenseminaries, vastgoedseminaries, workshops rond successieplanning. En nog veel meer. Het volledige programma vindt u op www.financeavenue.be.

Op zaterdag 23 november wordt ‘De Week van het Geld’ afgesloten met ‘De 20 grootste geheimen van uw geld blootgelegd’, een speciaal bewaarnummer van Netto.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud