Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

'Vastgoedaanbod is te eenzijdig'

Na een plotse daling in het tweede kwartaal tekent de vastgoedindex van het makelarennetwerk Trevi een stabilisering op in het derde kwartaal. De inzinking van de prijzen zet niet door, mede doordat de vraag in de zomer duidelijk hernam. Trevi waarschuwt voor het sluimerende risico van een aanbod dat te veel overal gelijkaardig is.
De vraag van kopers nam in de zomer duidelijk toe. Op lange termijn is het aanbod echter te gelijkvorming. ©ANP

De vastgoedmakelaar zelf reageert opgelucht dat de knik in de index van drie maanden geleden niet in een verdere daling is uitgemond, al blijft de index wel steken op het lagere niveau: hij bleef in het derde kwartaal zo goed als stabiel (van 108,7 naar 108,9 punten). Trevi verzamelt de verkoopprijzen van zowat 7.500 panden, van verschillende types in verschillende provincies.

Advertentie

Niet alleen de stabilisering van de prijzen maar ook de duidelijk gestegen interesse van kopers draagt bij tot de geruststelling - er waren ruim een kwart meer vragen van geïnteresseerde kopers. Dat leidde dan ook tot meer transacties: Trevi tekende in zijn eigen netwerk 15 procent meer transacties op in augustus en september, in vergelijking met juni en juli. Opvallend: Trevi verwijst zelf niet naar de afschaffing van de woonbonus vanaf 1 januari 2015, die in juli werd bekendgemaakt, om deze gestegen vraag te verklaren.

Verkopers stellen hun prijs realistischer - lees: wat lager - in. Dat verkleint de onderhandelingsmarge maar leidt tot een gezondere markt. Desondanks blijft er een te grote kloof tussen vraag en aanbod in het duurste segment en in het hogere middenklassesegment. Aan de andere kant van de markt bemerkt Trevi ook dat het moeilijk is 'basisproducten' (vrij standaard appartementen) van de hand te doen als de lasten van mede-eigendom hoog liggen en het gebouw weinig bijzondere charme heeft.

De komende maanden zal bevestigd moeten worden of de prijzen inderdaad stabiliseren. Trevi verwacht dat de lage rentevoeten nog een tijd aanhouden, en ziet vastgoed als een veilige alternatieve belegging. Dat neemt echter het risico niet weg van een te eenzijdig aanbod, zowel in prijzen als qua architectuur en ligging.

De vastgoedmakelaar pleit ervoor de invoering van hogere energienormen, die er normaal gesproken in 2015 aankomt, uit te stellen tot 2017 of 2018. En Trevi meent tot slot dat de banken de jongste tijd te streng zijn, bijvoorbeeld met de steeds vaker gestelde eis om 25 tot 30 procent eigen vermogen in te brengen.

 

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.