Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Vastgoedmakelaars stellen 'commerciële rol' van notaris in vraag

De vastgoedmakelaars zijn verontwaardigd dat de notarisfederatie eerder deze week suggereerde dat aankopen via het online verkoopplatform Biddit een grotere kans bieden om nog van de woonbonus te genieten.
Bij een aankoop via het biedingsplatform Biddit zou de koopakte een stuk sneller ondertekend kunnen worden. ©Biddit

De aangekondigde afschaffing van het Vlaamse belastingvoordeel van de woonbonus zet velen ertoe aan om nog snel een eigen huis of appartement te kopen. Om nog van het belastingvoordeel van de Vlaamse woonbonus te genieten moet de leningsakte uiterlijk op 31 december 2019 bij de notaris ondertekend zijn. Kopers willen dan ook zekerheid of het al dan niet nog mogelijk is die datum te halen.

‘We kunnen niet anders dan constateren dat het notariaat deze week de onzekerheid bij kandidaat-kopers gebruikte om zich te profileren en Biddit in de markt te zetten’, reageert voorzitter Daniel Buschman van CIB Vlaanderen, de grootste beroepsorganisatie van de Vlaamse vastgoedmakelaars, syndici, rentmeesters en andere vastgoedberoepen.

Biddit is het biedingsplatform van het notariaat voor openbare verkopen. ‘Dat de indruk wordt gewekt dat bepaalde dossiers voorrang hebben omdat ze via Biddit binnenkomen, kan gewoonweg niet. De onpartijdigheid en neutraliteit die men van een openbaar ambtenaar mag verwachten, komen zwaar in het gedrang.’

Statuut

Het CIB kan zich ook niet vinden in de argumentatie van het notariaat waarom dossiers via Biddit sneller afgehandeld worden. ‘Omdat het notariskantoor zelf het dossier in handen heeft, zouden alle noodzakelijke opzoekingen een stuk sneller gaan. Dat is totaal bij de haren gerukt. Als bij de transactie een vastgoedmakelaar betrokken is, zorgt die voor de samenstelling van het verkoopdossier. Dat dossier gaat dan, na de ondertekening van de compromis, integraal naar de notaris. Die kan onmiddellijk starten met de akte’, zegt Buschman.

‘Als het notariaat volop de commerciële weg wil inslaan, dan moeten we het statuut van openbaar ambtenaar dringend herbekijken of verbieden dat notarissen aan vastgoedbemiddeling kunnen doen', zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud