Netto Het antwoord op al uw geldvragen

(Ver)koop of huur uw huis op internet

Websites die gespecialiseerd zijn in vastgoed, kennen veel succes. Kopers, verkopers, verhuurders en kandidaat-huurders vinden elkaar. Het internet is gemakkelijk, snel en toegankelijk en is de belangrijkste vastgoedspeler geworden.

Het heeft enkele jaren geduurd, maar uiteindelijk hebben de vastgoedadvertenties, die vroeger heel wat ruimte inpalmden in kranten en reclamebrochures, ook de weg naar het internet gevonden. De papieren versie bestaat wel nog. De in kleur gedrukte bijlagen voor prestigewoningen hebben zelfs een nieuw plaatsje veroverd. Maar geen enkele kandidaat-koper, -verkoper of -verhuurder kan het zich vandaag nog veroorloven het internet links te laten liggen. Het web biedt immers een maximale zichtbaarheid voor een beperkte kostprijs.

De ene website is de andere niet

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Wij delen voor u de verschillende vastgoedsites in categorieën op.

  • Algemene websites die volledig aan vastgoed gewijd zijn (www.immoweb.be, www.vlanimmo.be...), zijn voor iedereen toegankelijk, zowel voor particulieren als agentschappen. Zij bieden de meeste informatie. De betere websites bestaan zowel in het Nederlands, het Frans als het Engels. Zij hebben verschillende zoekcriteria waardoor snel een verfijnde zoekopdracht per soort onroerend goed, per streek, per prijscategorie,... gegeven kan worden. Op verzoek bieden zij eveneens een 'alarmservice' aan en via een identificatienummer kan u snel een pand terugvinden.
  • Websites van vastgoedmakelaars (of van makelaarsnetwerken) vermelden uiteraard alleen panden die ze zelf in portefeuille hebben en zijn soms meer gespecialiseerd in functie van hun eigen markt (geografisch, soort goederen...). Voorbeelden zijn www.trevi.be, www.century21.be, www.era.be, www.immoschmidt.be en www.macnash.be. Er zijn in België meer dan 3.000 vastgoedmakelaars en 8.500 professionals actief in vastgoed. Het is dan ook nuttig even te surfen naar www.immobrussels.be om een overzicht te krijgen van de 2.000 websites van vastgoedagentschappen. Hoewel de website gespecialiseerd is in de hoofdstad, geeft die een overzicht van de verschillende sites per provincie.
  • Onlineverkoopsites (al dan niet per opbod), zoals www.eBay.be, www.vivastreet.be of www.kapaza.be hebben van hun verspreiding geprofiteerd om met succes een vastgoedsegment te ontwikkelen.

Dé referentie 'Immoweb'

De site van Immoweb is de absolute leider van de markt van onlinevastgoedadvertenties in België. Die site is lid van de groep Produpress (uitgever van de Autogids, Actief Wonen en beter bouwen en verbouwen), en publiceert 115.000 advertenties in België, 62.000 advertenties in het buitenland en 1.200.000 foto's. Immoweb.be trekt 123.000 bezoekers per dag.

Naast een perfecte leesbaarheid en een aangename lay-out, gaat de startpagina, zonder al te veel franjes, recht op haar doel af. De rubrieken 'Te koop', 'Te huur', 'Vakantiehuizen' en 'Plaats een zoekertje' tonen u de weg in één muisklik. Het zoekscherm is gemakkelijk in te vullen en de resultaten van de zoekopdracht worden snel weergegeven.

Immoweb is de nummer 1 in aantal advertenties en biedt ook heel wat dossiers aan in verband met vastgoed: leningen, kosten en subsidies, belastingen en fiscaliteit, standaardcontracten, verzekeringen, energie, verhuizen, stedenbouw, bouwen en renoveren, interieur en tips.

Elk item bevat een aantal (soms wat te) korte artikels die de begrippen verduidelijken en de eerste stappen tonen. De artikels zijn ook in het Engels vertaald.

De website vermeldt enkele nuttige links waarmee u alle vastgoedagentschappen en notarissen van het land kan terugvinden, en geeft eveneens een (erg beperkte) lijst van experten, promotoren en aannemers.

Een bijkomende troef is de mogelijkheid om uw leencapaciteit te berekenen. Het vergt wel enig zoekwerk om die optie te vinden in de linkerkolom van de startpagina, onder de rubriek 'partners'. In feite krijgt u hier een verwijzing naar verschillende websites van banken.

'Vlanimmo': op een mooie tweede plaats

Met 80.000 advertenties mag www.vlanimmo.be, ontstaan in het verlengde van het bekende Vlan (groep Rossel), trots zijn op zijn tweede positie. De website heeft een erg goede reputatie en biedt grotendeels dezelfde diensten aan als Immoweb. De startpagina is wel wat te druk. De kader die de bezoeker uitnodigt de dossiers en inlichtingen over de vastgoedactualiteit te raadplegen is niet erg duidelijk: de woorden staan naast elkaar, wat niet erg praktisch is. Maar u vindt er wel al wat u zoekt: aankoop, architectuur, belastingen, beveiliging, bouw, buitenland, contracten, decoratie & design, enzovoort.

Voor de inhoud van de artikels kan de website rekenen op perspartners met aanzien: De Tijd/Netto, Trends, Kanaal Z, Ik ga bouwen… voor de Nederlandstalige site en L'Echo/Mon Argent, Trends/Tendances, Sudpresse, enzovoort voor de Franstalige versie.

De bron van elk artikel wordt steeds duidelijk vermeld. Het panel aan partners leidt tot een mooie diversiteit aan thema's. De Franstalige website verwijst ook naar een rechtstreekse link met www.lavoiximmo.com (La Voix du Nord), dat 40.000 onroerende goederen in Noord-Frankrijk aanbiedt.

3 tips
  • de prijsevolutie: www.immotrace.be onderwerpt de voornaamste zoekertjessites aan een grondig onderzoek om de surfer 2 belangrijke inlichtingen te geven: de datum waarop het goed voor het eerst te koop werd aangeboden en de (eventuele) prijsverlagingen. "Een grote troef voor de kopers", zegt bedenker Alexandre Baudoux. “De kandidaat-koper ontdekt soms dat een huis of appartement al lang te koop staat en de prijs al sterk werd verlaagd. En dat is een waardevolle troef tijdens het onderhandelen over de prijs…”
  • de beste rente: Op www.rentegids.be geven de banken zelf hun officiële rentevoeten voor hypothecaire leningen in. Zo krijgt u als kandidaatlener een overzicht van de beste officiël tarieven.
  • de meest actuele rente: Op www.renteopdevoet.be staat een verzameling van recentst bedongen rentes voor hypothecaire leningen. Surfers kunnen er hun behaalde rente delen met kandidaat-leners, zodat die gewapend hun zoektocht kunnen opstarten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud