Netto Het antwoord op al uw geldvragen

'Vergeet de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie niet aan te vragen'

De deadline nadert voor wie in aanmerking komt voor de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, maar te laat was om die aan te vragen. U heeft daarvoor nog tot en met 30 september de tijd.
Wie in Vlaanderen een woning sloopt en heropbouwt, heeft drie maanden de tijd om de sloop- en heropbouwpremie aan te vragen. ©BELGA

Eigenaars die bereid zijn hun woning in Vlaanderen af te breken en te vervangen door een energie-efficiƫnte woning, kunnen sinds dit jaar een forfaitaire premie van 7.500 euro aanvragen.

1.472
Aanvragen
Volgens Vlaams Ombudsman Bart Weekers zijn er 1.472 aanvragen binnen, terwijl ruimte is voor 2.500 premies.

In 13 Vlaamse steden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas) was er al een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor wie sloopte en heropbouwde. Particulieren die niet in een van die 13 steden wonen, en dus niet in aanmerking kwamen voor het verlaagd btw-tarief, kunnen nu wel een Vlaamse sloop- en-heropbouwpremie aanvragen.

Voorwaarde is dat u tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019 een omgevingsvergunning moet hebben aangevraagd voor de betrokken woning. Aanvankelijk had u dan een maand de tijd om de sloop- en heropbouwpremie aan te vragen, maar eind juni versoepelde de Vlaamse overheid de indieningstermijn. U heeft nu drie maanden de tijd. En wie te laat was met zijn aanvraag, kreeg tot en met 30 september de tijd om die alsnog in orde te brengen.

Totaalbudget van 19 miljoen

Wie bijvoorbeeld begin september een omgevingsvergunning aanvroeg of dat volgende maand nog plant te doen, heeft nu drie maanden de tijd om de sloop- en heropbouwpremie aan te vragen. Vroeg u de omgevingsvergunning begin mei aan, maar was u te laat om de premie aan te vragen, dan verstrijkt de deadline voor de premieaanvraag maandag.

Vlaanderen trekt in totaal 19 miljoen euro uit voor de sloop- en heropbouwpremie. Volgens Vlaams Ombudsman Bart Weekers zijn er inmiddels 1.472 aanvragen binnen, terwijl ruimte is voor 2.500 premies. Hij roept de Vlaming dan ook op om 'zeker na te gaan of men in aanmerking komt'. Aanmelden kan via de website energiesparen.be/slooppremie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud