Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Verhuizen? Alleen als het écht moet

Haast zes op de tien van de woningen die te koop staan, kwamen op de markt na een scheiding of een overlijden. Slechts een minderheid verkoopt zijn woning om dichter bij het werk te gaan wonen of in een ander type omgeving. Dat blijkt uit een rondvraag van het makelaarsnetwerk Century 21 bij mensen die hun woning wensen te verkopen.
©century 21

Verhuizen als we er niet echt toe gedwongen worden door de omstandigheden, doen Belgen niet graag. Van werk veranderen, het platteland ruilen voor de stad, of kleiner of groter gaan wonen, is slechts voor 7,5 procent de reden om zijn woning te verkopen.

Daarentegen blijkt er in 59 procent van de gevallen een scheiding, overlijden of verhuizing naar het rusthuis aan de oorsprong te liggen om de stap te doen de woning te verkopen. De meerderheid verkoopt dus pas als de gezinssituatie danig drastisch wijzigt. Daarnaast gaat het in 4,6 procent van de gevallen om verkopen van geërfde woningen.

Ook voor de 14,6 procent van de eigenaars die 'financiële redenen' aangeven als motivatie om te verkopen, kan in het gros van de gevallen worden gesteld dat ze 'door de omstandigheden gedwongen' worden hun pand te verkopen, en dat het geen positieve keuze is.

Deze vaststellingen, uit een enquête bij 1.400 verkopenden eigenaars, stroken met de vaststelling dat de Belg grosso modo dertig jaar in dezelfde woning blijft wonen.

Makelaar

Het makelaarsnetwerk stelde ook nog een vraag naar het gebruik van de eigen diensten: zes op de tien verkopers blijkt het eerst op eigen houtje te proberen, zonder hulp van een makelaar, geprobeerd te hebben; vier op de tien zijn meteen naar de makelaar gestapt. Dat is een verschuiving tegenover vijftien jaar geleden, toen slechts twee op de tien eigenaars meteen de verkoop in handen gaf van een makelaar, maar blijft lager dan bijvoorbeeld in Nederland, waar zelf verkopen haast niet geprobeerd wordt.

Bijna één op drie van de verkopers die het eerst zelf probeerden, stappen na drie maanden over naar de makelaar, en nog eens een derde na zes maanden als de woning niet verkocht raakt. Gemiddeld staat een woning 14 weken te koop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud