Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Vlaamse korting van 7.500 euro voor sloop en heropbouw

Daarmee biedt Vlaanderen een oplossing voor wie werken uitvoert buiten de steden met een gunstig btw-regime.
Advertentie
©ANP

In 32 Belgische steden en gemeenten – waarvan 13 Vlaamse - kan een afbraak en heropbouw van een woning aan een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Elders moet er altijd het gebruikelijke btw-tarief van 21 procent betaald worden.

De Vlaamse regering ijvert er al langer voor dat het gunstregime wordt uitgebreid naar heel Vlaanderen, maar dat is een bevoegdheid van de federale regering. 

Op initiatief van minister Bart Tommelein (Open VLD) heeft de Vlaamse regering beslist dat er een forfaitaire sloop- en bouwkorting komt voor wie geen recht heeft op het verlaagd btw-tarief. In 2019 wordt daarvoor 15 miljoen euro voorzien.

7.500 euro
Korting voor sloop en heropbouw
Vlaanderen geeft een korting van 7.500 euro voor wie een woning sloopt en heropbouwt.

‘Met deze Vlaamse korting voor sloop- en heropbouw, willen we het energieverbruik in Vlaanderen verlagen én de kwaliteit van onze woningen verbeteren’, zegt Bart Tommelein. ‘Te veel huizen in Vlaanderen voldoen echt niet meer. Ze hebben nog enkel glas, zijn amper geïsoleerd, enzovoort. Wie in zo’n huis woont betaalt niet alleen een hoge energiefactuur, maar heeft ook weinig woonkwaliteit. Nieuwbouw moet aan verschillende normen voldoen, en is daardoor bijna altijd energiezuiniger dan bestaande woningen.’

Procedure

De forfaitaire premie van 7.500 euro is er voor particulieren die buiten de 13 steden en gemeenten met het gunstig btw-regime vastgoed afbreken en heropbouwen. Hij is beschikbaar voor projecten met een vergunning aangevraagd vanaf 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019. Wanneer de stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en wederopbouw afgeleverd wordt speelt geen rol.

Eens de lokale overheid de vergunning heeft afgeleverd, controleert het Vlaamse Energie-Agentschap (VEA) het dossier en volgt de uitbetaling. Nadien volgt nog een controle of de sloop en heropbouw effectief zijn uitgevoerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud