Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Vlaming wil vastgoed wegschenken

De Vlaming anticipeert volop op de aangekondigde verlaging van de schenkbelasting.
©© Juice Images/Corbis

De geplande Vlaamse belastingverlaging voor het schenken van vastgoed mist zijn effect niet. ‘De notarissen krijgen veel vragen over de nieuwe regeling. Meer zelfs, in veel notariskantoren zitten nu al schenkingsdossiers in de pijplijn’, zegt Bart Van Opstal, de woordvoerder van de federatie van het notariaat. De lagere tarieven voor de schenkbelasting gelden in het Vlaams Gewest voor schenkingsaktes vanaf 1 juli.

Ook een rondvraag bij andere notarissen en vermogensplanners leert dat er veel animo is voor het schenken van vastgoed. ‘Vooral suikertantes en -ooms willen hun vastgoed schenken, om te profiteren van het lage schenktarief’, zegt Nicolas Geelhand, advocaat en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. ‘De vroeger gebruikte technieken om de belastingfactuur te drukken zijn veel minder of zelfs niet meer interessant.’ Als bijvoorbeeld een tante een woning van 220.000 euro aan haar nichtje schenkt, betaalt ze vanaf 1 juli bijna 85.000 euro minder schenkbelasting.

‘Maar we zien ook dat ouders met één eigendom willen schenken aan hun kinderen’, zegt notaris Marc Sobrie. Zij kregen vroeger het advies niets te doen, maar voortaan zijn ze doorgaans beter af met een schenking dan met een erfenis. ‘Met de nieuwe regeling wordt het schenken van vastgoed in Vlaanderen bijna altijd goedkoper dan een erfenis’, vult Van Opstal aan.

Het is voor de schenker overigens perfect mogelijk om in de weggeschonken woning te blijven wonen of de huurinkomsten ervan te innen, door een schenking met voorbehoud van het vruchtgebruik te doen.

Het Vlaams Parlement moet het ontwerpdecreet - op initiatief van Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) - nog goedkeuren. De aanpassing van de schenkbelasting moet dit jaar 56 miljoen euro extra opleveren voor de Vlaamse begroting. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud