Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Voor het eerst meer dan 50.000 bouwvergunningen

De strengere energie-eisen die sinds begin 2015 van kracht zijn, duwden het aantal bouwvergunningen vorig jaar fors hoger. Maar de Vlaamse Confederatie Bouw is niet zeker dat die allemaal omgezet worden in werven.
©Photo News

Er werden vorig jaar vergunningen uitgereikt voor de bouw van ruim 53.821 woningen (eengezinswoningen en flats) in België, 10 procent meer dan in 2013. Voor het eerst sinds 2008 werd de kaap van 50.000 gerond, zo blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Economie.

Met de vergunningen die in 2014 werden afgeleverd, kunnen 22.287 eengezinswoningen en 31.533 flats worden gebouwd.

Vooral de eerste maanden van het jaar lag het aantal vergunningen erg hoog, met een piek van meer dan 9.000 vergunningen in april. Die piek had te maken met de strengere energie-eisen die sinds begin dit jaar in Vlaanderen gelden. Veel gezinnen dienden eind vorig jaar nog een aanvraag in om onder de oude eisen te vallen, en die aanvragen werden begin dit jaar gevalideerd door de gemeenten, legde de sector eerder al uit.

In 2013 waren er net geen 49.000 bouwvergunningen uitgereikt, goed voor ruim 21.036 eengezinswoningen en bijna 28.000 appartementen.

Werven

Zo is een buffer aangelegd van vergunningen die de komende twee jaar in de bouw van nieuwe woningen kunnen uitmonden. "Maar of dat effectief zal gebeuren, hangt van of ze kandidaat-bouwers kunnen vinden die deze nieuwe woningen gefinancierd krijgen. En dat is met het huidige kredietbeleid geenszins gegarandeerd', zei Marc Dillen, de directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw in een eerdere reactie.

Het aantal vergunningen staat dan wel op het hoogste peil in zes jaar, het blijft volgens de VCB historisch laag in Vlaanderen. Dat klopt in elk geval niet voor het hele land: de afgelopen 20 jaar werden in heel België enkel in de periode 2005-2007 meer vergunningen uitgereikt.


 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud