Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Voordelige lening voor energiezuinige bouwers

Wie een energiezuinige woning bouwt, kan bij Belfius en Triodos Bank terecht voor een voordelige lening. De banken ondertekenden daartoe een akkoord met Minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche.

Op Batibouw ondertekenden Belfius en Triodos Bank als eerste twee banken een overeenkomst met de Vlaamse overheid om van energiezuinigheid een prioriteit te maken. De beide instellingen engageren zich om voordelige leningen aan te bieden aan wie energiezuinig bouw. ‘Wie de rekening maakt, ziet dat een zuinige nieuwbouw voordeliger uitvalt. Helaas is er voor veel mensen een financiële drempel, omdat de investeringskost hoger ligt. Daarom ben ik heel blij dat ik alvast twee banken kan voorstellen die Vlamingen met bouwplannen over die drempel heen willen helpen’, zegt Vlaams Minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche. Het hele opzet kadert in het Vlaams actieplan bijna-energieneutrale gebouwen, dat maatregelen bevat waardoor alle nieuwe woningen in 2012 zeer energiezuinig moeten zijn en een aanzienlijk deel van hun benodigde energie zelf zullen produceren.

Extra investeringskost

Wie energiezuinig bouwt, verdient de investering op termijn terug door een lagere maandelijkse energiefactuur en een hogere verkoopwaarde van de woning. Maar dikkere en betere isolatie, een performante verwarmingsinstallatie, een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp hebben hun prijskaartje. Ook al zijn de prijzen voor energie-efficiënte bouwtechnieken de laatste jaren gedaald, toch moet de extra investeringskost kunnen betaald worden. De financiering is dus cruciaal. Daarom ging Minister Freya Van den Bossche in overleg met de banken om hen te overtuigen om voordelige leningen aan te bieden aan wie energiezuinig wil bouwen. Door de ondertekening van de energiebesluitsovereenkomst met de Vlaamse overheid kunnen banken zich daartoe verbinden. Daarbij kunnen ze zich ook engageren om in hun eigen kantoren en gebouwen energiezuinige maatregelen door te voeren.

Voordelige lening

De voordelige leningsvoorwaarden kunnen diverse vormen nemen. Voor de hand liggend is een prijsvoordeel door bijvoorbeeld een lagere intrest of verminderde (dossier)kosten. Er kan ook een hoger ontleningsbedrag toegestaan worden, omwille van de hogere waarde van een energiezuinige woning en de grotere terugbetalingscapaciteit door de lagere energiekost. Optioneel kan de kredietgever ook een voordelige kredietformule voor energiezuinige renovaties van bestaande woningen aanbieden. Als tegenprestatie krijgen de banken een label en worden ze vermeld in de overheidscommunicatie rond energiezuinige bouwen en verbouwen, onder meer op de website www.energiesparen.be. ‘Op dit moment lopen gesprekken met verschillende andere geïnteresseerde banken’, aldus Van den Bossche. ‘Ik ga ervan uit dat zij het voorbeeld van Belfius en Triodos Bank snel zullen volgen.’

Belfius en Triodos

De voordelige kredietformule wordt gekoppeld aan het E-peilniveau van de nieuwbouw. Op termijn zal het voordeel beperkt worden tot bijna-energieneutrale woningen. Concreet biedt Belfius voor een nieuwe energiezuinige woning een rentevoordeel, hoger kredietbedrag zonder rentetoeslag en wordt er rekening gehouden met de energiebesparing voor de terugbetalingcapaciteit. Een hypothecaire krediet voor een nieuwe energiezuinige woning heeft bij Triodos Bank een tariefvoordeel. Beide banken bieden ook een voordelige lening voor energiezuinige renovaties aan.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.