Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Waarop letten als u een appartement koopt?

Beleggen in een nieuwbouwappartement is een goede investering op voorwaarde dat u rekening houdt met de ligging en de technische kwaliteit van het appartement en het gebouw. Vooraf moet u proberen in te schatten hoe het gebouw zal evolueren of verouderen.

(netto) - De keuze van een nieuwbouwappartement als investering hangt van verschillende factoren af. De ligging van het nieuwbouwproject blijft een vaste waarde. "Minstens even belangrijk is ook de technische kwaliteit van het appartement en het gebouw.

In de loop der jaren is er immers een inlevering op kwaliteit om de prijzen te drukken", zegt Philippe Janssens van het vastgoedbureau Stadim. Volgens hem kan u nog altijd beter een appartement kopen uit de jaren 60 dan een van de jaren 70. "Op een bepaald moment is de concurrentie zodanig op de spits gedreven, dat men op alles bespaart", zegt hij. "Bij appartementen zien we altijd dezelfde chronologie opduiken. Ze beginnen eerst op de beste liggingen te bouwen, bij de tweede stap kiezen ze voor een mindere ligging, vervolgens maken ze de appartementen kleiner en de vierde stap is inleveren op kwaliteit. Vandaar dat de overheid ook ingrijpt en certificaten vraagt voor de kwaliteit van de akoestiek, de energie en elektriciteit."

Veroudering

Als u eenmaal uw oog hebt laten vallen op een nieuwbouwappartement, moet u zich de vraag stellen hoe het appartement en het gebouw zullen verouderen. "Dat ligt veel gevoeliger bij appartementen", zegt Janssens. "Bij een eengezinswoning is de verhouding tussen de grond en de stenen ongeveer 50/50. Voor modale appartementen ligt dat anders. Daar bedraagt het grondaandeel misschien slechts 20 procent van de waarde. De waarde van een modaal appartement zit dus in de stenen. Het grote gevaar is dat een appartement van onvoldoende kwaliteit ook slecht zal verouderen. Dan ben je dus veel afhankelijker van de evolutie van de stenen en de algemene leefbaarheid van het gebouw."

Omgeving

Verouderen heeft niet alleen te maken met de technische kwaliteit van het appartement en het gebouw, maar ook met de omgeving. Op een goede ligging zal het grondaandeel in de totaalprijs zeer sterk toenemen. In Knokke-Zoute bijvoorbeeld kan de grond tot 70 à 80 procent van de waarde uitmaken.

Risico

De nieuwbouwappartementen schoten de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond. Bestaat er geen risico dat de prijs in elkaar zal zakken? "Opnieuw hangt veel af van de ligging", zegt Janssens. "We mogen niet alle nieuwbouwappartementen over dezelfde kam scheren. De topmarkt vandaag is breed, ondanks de crisis. Er kan zich wel een probleem voordoen wanneer het zoveelste appartementenblok gebouwd wordt op een banale ligging. In bepaalde streken is er zo'n overvloed aan nieuwbouwappartementen, dat je je echt afvraagt hoe dat ooit verwerkt moet worden op de markt."

Kosten

Naast het aankoopbedrag van het nieuwbouwappartement valt het zeker de eerste jaren mee met de kosten. De onderhoudskosten zouden in principe minimaal moeten zijn. De koper wordt wel mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen, zoals de inkomhal, traphal, dak en terrassen, en moet dus rekening houden met kosten voor het onderhoud van de lift, de poetsvrouw, de conciërge, het licht, de gangen, enzovoort. De rechten en plichten van mede-eigendom worden beschreven in de basisakte. "Bij de aankoop van een appartement zijn de kosten door het mede-eigendom meer geformaliseerd. Maar net zoals bij de aankoop van een woning moet u een reserve aanleggen voor toekomstige kosten."

"Een modaal appartement moet na 18 jaar volledig gerenoveerd worden, omdat het dan uitgeleefd is", zegt Janssens. "Bij mede-eigendom bent u ook afhankelijk van de overige bewoners. Zijn er financieel zwakkere mede-eigenaars in het appartementsgebouw, dan zal het bijvoorbeeld moeilijker zijn om de beslissing te nemen om het gebouw onder handen te nemen."

Opbrengst

Wat de opbrengst zal zijn, hangt onder meer af van de gevraagde huur en de kosten. "Wanneer u investeert in een nieuwbouwappartement, moet u zeker nagaan of de huur die betaald wordt, realistisch is. Vergelijk de huurprijzen in de omgeving", zegt Janssens.

De gemiddelde opbrengst van nieuwbouwappartementen is aan schommelingen onderhevig. Wie in vastgoed belegt, steekt geld in grond, stenen en de kosten om iets te verwerven. "De grond en de restwaarde van de stenen krijgen meerwaarde. Het gedeelte dat overeenstemt met de kosten van verwerving en de veroudering van stenen is een stuk kapitaal dat op termijn geen waarde vertegenwoordigt. Dat is een kapitaal dat u opnieuw moet samenstellen tijdens de periode van uw belegging, zoals bij een lening. Bij een appartement vertegenwoordigt het waardevaste gedeelte vaak maar 30 procent waardoor de eigenaar 70 procent moet samenstellen. In een periode van 18 jaar zal dat zwaar doorwegen."

Vastgoedgids 2009

Wilt u weten wat de waarde is van huizen, appartementen en bouwgronden in uw streek of gemeente? Lees dan op zaterdag 2 mei de Grote Vastgoedgids 2009 van De Tijd/Netto. Daarin vindt u uitgebreide analyses van alle trends op de Belgische vastgoedmarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud