Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat is jouw tuin waard?

Een huis is meer dan een hoop stenen met een dak erbovenop. Vaak komt er een streepje groen bij in de vorm van een tuin… en daarvoor willen kopers gerust wat extra geld op tafel leggen.

(netto/independent) – In Groot-Brittanië is de vastgoedcrisis in alle hevigheid losgebarsten en eigenaars zoeken manieren om hun vastgoed toch nog zo duur mogelijk te verkopen. En dan loont het blijkbaar om de tuin een opfrisbeurt te geven. Volgens een vastgoedstudie van Yorkshire Bank willen Britten 9.000 pond (zo’n 11.300 euro) extra betalen voor een huis met een mooi verzorgde tuin.

Dat is een aanzienlijk bedrag. Zeker als je weet dat de gemiddelde prijs van een huis in Groot-Brittanië 174.178 pond (bijna 220.000 euro) bedraagt. Dat wil zeggen dat Britse kopers ruim 5 procent van de vraagprijs extra zouden willen spenderen aan een beetje groen. Mocht er in ons land evenveel belang worden gehecht aan dat groen, dan zouden we daarvoor op basis van de Vlaamse vastgoedprijzen bijna 11.000 euro dieper in de zak willen tasten (in Wallonië zou dat dan 7.900 euro zijn).

Advertentie
Ben je het hiermee eens?

Geef je mening in onze polls.

Niet voor iedereen

Of de groene oase achter je huis een grote meerwaarde biedt, hangt in eerste instantie af van de kopers. Britse koppels die hun eerste huis kopen willen zo’n 5.000 euro extra neertellen voor een tuintje. Mensen die al een stuk hoger staan op de vastgoedladder willen tot 15.000 euro dieper in hun buidel tasten.

Vooral Britse veertigers hechten overigens het allergrootste belang aan een tuin. Ook de woonplaats is belangrijk. Zo hechten mensen in het zuiden van Engeland meer belang aan groen dan hun noordelijke landgenoten.

Een likje verf verhoogt de waarde

Wie zijn huis van de hand wil doen, kan zijn opruimactie dus maar beter niet beperken tot het huis. Ook een opknapbeurt van de tuin kan nog wat opleveren. Daarvoor zijn niet meteen ingrijpende werken nodig: rommel verwijderen, dode bladeren opvegen, kinderfietsen en speelgoed niet laten rondslingeren,…

Wie daarentegen nooit is toegekomen aan het betere plantwerk en enkel kan pronken met rondslingerende flessen van de laatste barbecue, heeft meer werk aan de winkel. Toch hoeven enkele kleine aanpassingen niet meteen duur uit te vallen. De heraanleg van een grasperk, het verven van afgebladderde muren of het bedekken van een oud hek met planten kunnen het uitzicht al ingrijpend veranderen.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.