Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat met klein beschrijf bij verkoop oude woning?

Wie een bescheiden woning aankoopt maar zijn oude woning niet binnen het jaar verkocht krijgt, moet een boete betalen op de te weinig betaalde registratierechten. Die kan ook vermeden worden.
Advertentie
©ANP

Op de aankoop van een woning, betaalt u in Vlaanderen 10 procent registratierechten. Als de woning en de koper aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunt u genieten van het ‘klein beschrijf’ van 5 procent. Een van de voorwaarden is dat u geen andere woning bezit op het moment van de aankoop, tenzij het gaat om een woning die u geërfd heeft van uw ouders of grootouders.

Die voorwaarde is een belangrijk aandachtspunt voor eigenaars die hun gezinswoning inruilen voor een nieuwe. Willen ze toch van het klein beschrijf genieten, dan moeten zij hiervoor een uitzondering op het normale tarief van 10 procent aanvragen. Ze moeten zich dan engageren de oude woning binnen het jaar te verkopen en moeten bewijzen dat deze verkoop het gevolg is van de aankoop van de nieuwe woning. Slagen ze er echter niet in de woning binnen het jaar te verkopen, dan moeten ze alsnog de 5 procent aanvullende registratierechten betalen.

Tot nu toe was daarmee de belastingfactuur vereffend. Maar de Vlaamse regelgever heeft beslist vanaf 14 augustus in dat geval een belastingverhoging van 20 procent te heffen op die 5 procent aanvullende registratierechten. Wie met andere woorden een bescheiden woning koopt maar de pech heeft dat zijn oude woning langer dan een jaar te koop staat, betaalt niet 5 procent klein beschrijf, maar in totaal 11 procent belastingen op deze aankoop (5% bij de aankoop + 5% verhoogd met 20% boete na een jaar).

‘We willen dat mensen zich de vraag stellen hoe realistisch het is dat hun oude woning binnen het jaar verkocht wordt’, legt Kris De Sagher van de Vlaamse Belastingadministratie (Vlabel) uit. Tegelijk wil Vlabel mensen die de pech hebben dat hun oude woning niet verkocht geraakt ook een uitweg bieden via een ‘vangnetprocedure’. Op het moment van de aankoop betalen zij het normale tarief van 10 procent. Slagen ze erin de oude woning binnen het jaar te verkopen, dan krijgen ze de mogelijkheid om de 5 procent te veel betaalde rechten terug te vragen. Daarvoor hebben ze vijf jaar, te rekenen vanaf het jaar van de verkoop. Die optie geldt voor aankopen sinds begin dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud