Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

‘Wonen aan het water verveelt nooit'

Rustgevend. Met een panoramisch uitzicht. En met een waardevast rendement. Almaar meer steden, projectontwikkelaars en vastgoedinvesteerders vinden dat wonen aan het water tal van troeven biedt.
©Debby Termonia

Bouwen aan het water in de stad. Geïnspireerd door succesvolle buitenlandse voorbeelden zoals Barcelona en Hamburg springen almaar meer Vlaamse steden op de kar. In de binnenstad worden rivieren die in de vorige eeuw weggestopt werden, weer blootgelegd. En voormalige industriële havens die de voorbije decennia tot stadskankers verloederden, worden herontwikkeld tot nieuwe hippe en duurzame stadskernen die wonen, winkelen en ontspanning combineren.

‘Waterfront development’ heet die vorm van stadsontwikkeling. Het Eilandje en Nieuw Zuid aan de Antwerpse Schelde, de Oude Dokken in Gent of de Blauwe Boulevard in Hasselt behoren tot de bekendste voorbeelden. Net zoals Leuven, dat de omgeving van de oude Stella Artois-fabriek transformeerde tot een ‘Monaco aan de vaart’ en waar in de binnenstad nieuwe woonwijken verrijzen rond de Dijle. Maar ook kleinere steden zoals het Oost-Vlaamse Aalst, het West-Vlaamse Harelbeke en het Limburgse Bocholt willen de rivier een plaats geven in de stad.

Citymarketing

‘De economie van de stad wijzigt. De industrie, ziekenhuizen en scholen verhuizen naar de stadsrand en steden zetten in op levenskwaliteit en beleving voor de bewoners. Zo moeten de auto en zijn fijn stof plaatsmaken voor winkel-wandelstraten’, zegt Michel Verhoeven van de projectontwikkelaar Kolmont Woonprojecten. ‘De vrijgekomen oude industriële terreinen of verlaten fabriekspanden bieden de steden unieke locaties om de groeiende bevolking te kunnen huisvesten op hetzelfde grondgebied’, verklaart Erik Van Hoof van de projectontwikkelaar Resiterra.

‘Voor steden die hun leefbaarheid in de verf willen zetten, biedt wonen aan het water een ideale vorm van citymarketing’, meent Verhoeven. ‘Kabbelend water is bijzonder rustgevend. Het verkoelt in de zomer en dankzij de recreatie op de promenades heb je als bewoner een instantvakantiegevoel bij je thuis.’

Dat heeft wel een prijskaartje. ‘Zicht op het water verveelt nooit. Scheldezicht is dan ook een extra verkooptroef geworden. De meerprijs van een appartement aan de Antwerpse rivier kan je vergelijken met die van een flat met zeezicht aan de kust’, zegt Sam Demaeyer van Triple Living. ‘Reken op 15 procent extra voor zicht op de Leuvense Dijle’, schetst Van Hoof. ‘In het project Zuidzicht stijgt de prijs per vierkante meter van 2.400 naar 4.000 euro, naarmate een flat dichter bij de Hasseltse Kanaalkom ligt en er een beter zicht op biedt’, illustreert Verhoeven.

De promotoren maken zich sterk dat de meerprijs de investering waard is omdat locaties aan het water waardevast zijn. ‘Een stad verandert, maar de Schelde verleg je niet. Je kan op beide oren slapen dat het panorama waar je voor betaalt, intact zal blijven’, aldus Demaeyer. ‘Woonlocaties aan het water zijn ook schaars, want steden kunnen niet oneindig rivieren blijven blootleggen’, redeneert Verhoeven.

De ontwikkelaars zien dat de appartementen aan het water vaak eenzelfde type koper aanspreken. ‘Mensen van middelbare leeftijd wiens kinderen net het huis uit zijn en die terugkeren naar de stad, vertegenwoordigen 40 procent van ons kooppubliek’, geeft Erik Van Hoof aan. ‘En wie koopt om te verhuren weet dat zulke locaties in trek zijn bij jonge hoogopgeleiden aan het begin van een beloftevolle carrière.’

Wie aan het water koopt, weet wat hij wil, merken de promotoren. ‘Omdat de medioren die terugkeren naar de stad niet willen inboeten aan levenskwaliteit, vergt dure grond een dure ontwikkeling. Architecturale slippertjes, zoals een terras dat alleen ochtendzon krijgt of een hoekappartement met veel schuine wanden, worden meteen afgestraft en liggen veel minder goed in de markt’, weet Verhoeven.

Sociale mix

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.