Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Welke verzekeringen beveiligen uw vastgoedinvestering?

Wie investeert in vastgoed wil die waardevolle investeringen ook graag beschermd zien.

Welke verzekeringen zijn een must?

Brandverzekering

In Vlaanderen zijn verhuurders sinds 2019 verplicht zich te verzekeren tegen brand- én waterschade. Vaak sluiten verhuurders een brandverzekering af met daarin een clausule van afstand van verhaal ten aanzien van zijn huurder. De meerprijs van die clausule kunnen ze dan doorrekenen aan de huurder.  In dat geval krijgt de huurder de keuze. Ofwel sluit hij geen eigen brandverzekering af en betaalt hij de meerprijs van de clausule aan de verhuurder als die dat vraagt. Ofwel sluit hij op eigen kosten toch een persoonlijke brandverzekering af.

Advertentie

In een appartementsgebouw wordt vaak gekozen voor een zogenaamde blokpolis. De syndicus sluit dan voor alle eigenaars een overkoepelende polis af, waarbij elke eigenaar verzekerd is voor zijn deel. Zo’n polis is in principe goedkoper dan wanneer elke eigenaar apart een verzekering aangaat. Ook de schadeafwikkeling verloopt vlotter, omdat er geen verschillende verzekeringsmaatschappijen bij betrokken zijn.

Een blokpolis dekt de persoonlijke spullen en inboedel niet

Let op! Een blokpolis dekt de persoonlijke spullen en inboedel niet. Daarvoor is nog altijd een aparte brandverzekering nodig.

Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA)

De burgerlijke aansprakelijkheid kan als bijkomende dekking bij de brandverzekering worden afgesloten. Een BA-verzekering is niet verplicht, maar maakt zowat altijd deel uit van de brandverzekering.

Voor een appartementsgebouw kan de vereniging van mede-eigenaars ook nog een bijkomende aansprakelijkheidsverzekering onderschrijven, de zogenaamde BA VME. Die verzekering dekt de aansprakelijkheid van de mede-eigenaars voor een aantal zaken die niet gedekt zijn door de gewone BA-verzekering voor het gebouw. Denk aan een afvalcontainer die wegrolt tegen een geparkeerde wagen of een voorbijganger die uitglijdt over een voetpad dat niet sneeuwvrij is gemaakt.’

Rechtsbijstandsverzekering

Wanneer een geschil niet in overleg kan worden bijgelegd, dekt die verzekering bijvoorbeeld de advocaten- of expertkosten. Denk aan de situatie waarbij er problemen zijn met de huurder en u naar de vrederechter moet. De rechtsbijstand kan meestal ook als een bijkomende dekking worden afgesloten bij de brandverzekering.

Advertentie

Verzekering tegen onbetaalde huur

Zo’n verzekering is relatief nieuw, het aanbod is vrij beperkt en de verzekering is vrij duur: de premie loopt al snel op tot 4 à 6 procent van de huurinkomsten. Een alternatief is verhuren via een sociaal verhuurkantoor om zeker te zijn dat u elke maand uw huur ontvangt, zelfs wanneer het pand leeg staat.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.