Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Woning isoleren 1.000 euro goedkoper

Nooit waren pur- en pir-platen goedkoper. De prijzen voor de meest courante isolatiematerialen in België noteren 37 procent lager dan tien maanden geleden.
©BSIP

Goed nieuws voor wie zijn woning nog moet isoleren. Na de spectaculaire stijging met bijna 50 procent tussen maart en september 2017 zijn de prijzen van de isolatieproducten op basis van hardschuim pur en pir teruggevallen tot het laagste peil ooit. ‘Voor spouwmuurisolatie van 100 millimeter betaalde de particulier op de piek 22 euro per vierkante meter. Vandaag is dat maar 14 euro meer’, stelt André De Groote, gedelegeerd bestuurder van Bouwmaterialen Gedimat De Groote in Gent en voorzitter van de beroepsfederatie Fema.

De bouwer of verbouwer merkt dat aan zijn portemonnee. De factuur voor de aankoop kan gemakkelijk enkele honderden euro’s lager uitkomen dan twee jaar geleden. Voor een open bebouwing met een buitenmuuroppervlakte van pakweg 150 m2 zit men snel aan een besparing van 1.000 euro, alleen al voor de spouwmuren. Voor een halfopen bebouwing (100 m2 spouw) is dat 700 euro.

©Mediafin

De oorzaak? Tot vorig jaar kampte de bouwsector wereldwijd met tekorten aan pur (polyurethaan hardschuim) en pir (polyisocyanuraat). Die tekorten waren op hun beurt het gevolg van een tekort aan het basisproduct MDI.

Wereldwijd zijn er maar vijf producenten van MDI. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden was een derde van de productiecapaciteit lange tijd niet beschikbaar. De prijs van MDI ging van minder dan 1.500 euro per ton naar meer dan 3.000 euro per ton.

Het tekort was zo ernstig dat bouwwerven stil kwamen te liggen. Installateurs van isolatie gingen door een moeilijke periode. Ze moesten de werken uitvoeren tegen de vooraf vastgelegde prijzen. ‘Gelukkig kwam de pir-crisis op een ogenblik dat de bouwconjunctuur in zeer goeden doen was’, stelt Rudi Evens, de CEO van Tectum, de grootste dakbedekker van het land.

Vlak voor het bouwverlof vorig jaar herstelde het aanbod van MDI. In Saoedi-Arabië werd extra capaciteit in gebruik genomen. De vraag naar MDI herstelde minder dan verwacht. Waar mogelijk hadden architecten bij hun bouwprojecten gekozen voor alternatieve producten zoals XPS. Binnen de kortste keren zakte de prijs van MDI richting 1.200 euro per ton. Fabrikanten van de eindproducten wilden zo snel mogelijk de verloren volumes weer op peil brengen. De felle concurrentie leidde tot een prijsslag.

Stijging op komst

De kans de prijzen nog verder dalen is onwaarschijnlijk. De prijs van MDI is onlangs gestegen naar 1.350 euro per ton. De komende maanden worden de handelsprijzen opnieuw duurder. Waarnemers gaan uit van een stijging met 8 procent. De kans is groot dat er later dit jaar nog een stijging komt.

1.000
euro
Voor een open bebouwing wordt de spouwmuurisolatie snel 1.000 euro goedkoper.

Sommigen vrezen dat de prijzen zullen terugkeren naar de piek van 2017 bij gebrek aan voldoende producenten van het basisproduct MDI. Maar Lieven Malfait, directeur van de divisie isolatie bij Unilin, deelt die mening niet. ‘De prijzen zullen stijgen, maar niets wijst erop dat we teruggaan naar de situatie van twee jaar geleden.’

Recticel

Unilin en Recticel nemen in België samen twee derde van de markt van isolatiematerialen op basis van MDI voor hun rekening. Die markt wordt in België geschat op 20 miljoen m2, goed voor een omzet van 250 miljoen euro per jaar.

Verschijnt onze interactieve kaart hieronder niet correct? Doorzoek de huizenprijzen in alle Belgische gemeenten hier (ook op mobiele toestellen)

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud