Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Is verhuren via een sociaal verhuurkantoor interessant?

In plaats van zelf een huurder te zoeken, kunt u ook een sociaal verhuurkantoor inschakelen. Het voordeel daarvan is dat u elke maand stipt uw huur krijgt, zelfs wanneer de huurder niet betaalt.
Advertentie

Een sociaal verhuurkantoor (SVK) is een vzw die betaalbare huurwoningen of -appartementen aanbiedt. Hun doel is personen en gezinnen met een hoge woonnood toch een woning aan te bieden. Zodat ook mensen met een lager inkomen of met een onzekere woonsituatie zich een dak boven het hoofd kunnen permitteren.

Luxeloft

15
procent
De maandelijkse huurprijs ligt doorgaans 15 procent lager dan op de privémarkt, maar dat betekent niet dat het verhuurrendement ook 15 procent lager ligt.

Betaalbaar betekent in dit geval voor een lagere huurprijs dan u op de privéhuurmarkt voor uw pand zou krijgen. Reken op een huurprijs die zowat 15 procent lager ligt dan de gangbare huurprijzen, al zijn er geen wettelijke regels over hoeveel een sociaal verhuurkantoor mag vragen. Elk kantoor hanteert zijn eigen werkwijze om een zo laag mogelijke huurprijs af te spreken met de eigenaar. Net zoals op de privémarkt wordt er rekening gehouden met de staat van het pand, de ligging en de grootte van de woning.

Wie met een SVK wil werken, moet voor de woning een conformiteitsattest kunnen voorleggen. Het SVK zal tijdens een bezoek nagaan of de woning voldoet aan de kwaliteitsnormen voor onder meer brandveiligheid, isolatie, beglazing, verwarming en vocht. In principe kan elk pand via een SVK verhuurd worden, maar het spreekt voor zich dat het geen zin heeft om een luxeloft aan te bieden - de mismatch zou veel te groot zijn.

Geen leegstand noch schade

Ook al ligt de huurprijs doorgaans 15 procent lager, het verhuurrendement ligt daarom niet 15 procent lager. Als eigenaar krijgt u stipt de huur van het SVK, ook als de woning leegstaat of de bewoner zijn huur niet betaalt aan het SVK. Dat is ook een belangrijk voordeel, want u blijft huurinkomsten innen - wat niet het geval zou zijn mocht u uw pand op de privéhuurmarkt verhuren. Dan vreet leegstand aan uw rendement.

Het SVK neemt ook heel wat administratieve romplomp uit handen. Het stelt het huurcontract en de plaatsbeschrijving op, sluit een brandverzekering af, laat het contract registreren enzovoort.

Het SVK zoekt ook de huurder. Dat betekent dat u de huurder niet zelf kunt kiezen.

Het SVK zoekt ook de huurder. Dat betekent natuurlijk dat u de huurder niet zelf kunt kiezen, maar wanneer de huurder vroegtijdig vertrekt, loopt het contract tussen de eigenaar en het SVK gewoon door. Als de huurder schade heeft aangericht, zal het SVK dat verrekenen met de huurder. Het SVK verbindt er zich namelijk toe om het pand in dezelfde staat terug te geven, op de normale slijtage na. Grote herstellingswerken blijven wel te uwen laste.

Fiscale voordelen

Verhuren via een SVK levert ook enkele fiscale voordelen op die andere verhuurders niet hebben. Koopt u een pand waarvan u de verhuur uitbesteedt aan een SVK, dan betaalt u in Vlaanderen op die aankoop slechts 7 procent registratiebelasting, tegenover het standaardtarief van 10 procent voor wie investeert in vastgoed. U moet dan wel binnen drie jaar een huurcontract van minstens negen jaar met een SVK afsluiten en een kopie van dat geregistreerde huurcontract binnen 3 jaar en 6 maanden indienen bij de Vlaamse administratie. Doet u dat niet, dan zult u moeten bijbetalen tot het bedrag wat u eigenlijk had moeten betalen én een belastingverhoging van 20 procent neertellen op dat bedrag.

Bovendien krijgen deze investeerders een belastingvermindering bij renovaties en een verlaagd btw-tarief van 12 in plaats van 21 procent voor nieuwbouw (In Brussel moet u daarvoor wel voor minstens 15 jaar verhuren aan het SVK). Jaarlijks betalen ze aan het Vlaams Gewest slechts 1,6 in plaats van 2,5 procent onroerende voorheffing. In het Brussels Gewest geniet de eigenaar een vrijstelling van de onroerende voorheffing.

Wie aan een SVK verhuurt, wordt niet belast op de werkelijke huurinkomsten zoals bij een professionele verhuring, maar op het geïndexeerde kadastraal inkomen. Als eigenaar wordt u dus belast alsof u aan een particulier verhuurt.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud