Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

9 factoren die de prijs van uw autoverzekering bepalen

De prijs van een autoverzekering hangt natuurlijk af van de dekking die u kiest. Of u bijvoorbeeld voor een omniumverzekering gaat of niet. Deze 9 factoren hebben ook een invloed.
©Sarah Vanbelle

1. Leeftijd

Jonge chauffeurs die nog maar pas hun rijbewijs hebben, zullen meer voor hun autoverzekering betalen dan chauffeurs met meer ervaring, omdat ze statistisch meer risico lopen op een ongeval. Als u de kaap van 26 kan ronden zonder schade wordt uw premie voordeliger. Overigens betalen ook oudere bestuurders soms een hogere premie op basis van hun leeftijd.

2. Ongevallengeschiedenis

Voor de berekening van de premie vragen verzekeringsmaatschappijen ook naar het aantal schadegevallen dat u in de voorbije vijf jaar heeft gehad. Hoe meer schadegevallen waarbij u in de fout ging, hoe hoger de prijs van de autoverzekering.

Advertentie

3. Woonplaats

Verzekeraars gaan ervan uit dat iemand die zich overwegend op het platteland met de auto verplaatst minder risico op een ongeval loopt dan iemand die bijvoorbeeld in Brussel woont.

Verzekeringsgids 2019

De kleine lettertjes van uw verzekering | Wat uw verzekeraar u niet altijd vertelt

→ 10 polissen doorgelicht

Bekijk hier de PDF van het magazine (19/10/2019)

Leeft u in een omgeving met druk verkeer, dan zal uw premie ook hoger liggen.

4. Waarde van de auto

Aan dure wagens zijn bij een ongeval meer kosten dan aan goedkope wagens. Daarom rekenen verzekeraars hogere premies aan voor auto’s uit de hogere prijsklasse.

5. Vermogen van de auto

Voor een auto met een groot vermogen betaalt u meer premie dan voor een wagen met een lager vermogen. Uw verzekeraar gaat ervan uit dat u met een snelle auto meer risico loopt op een ongeval.

6. Aantal gereden kilometers

Als u per jaar maar 5.000 of 10.000 kilometer aflegt, is er bij sommige verzekeraars een korting mogelijk. Dat kan soms reducties tot 15 procent opleveren.

7. Veiligheidssnufjes in de auto

Sommige verzekeraars geven korting als uw auto bijvoorbeeld een waarschuwingsinstallatie heeft voor de dode hoek, parkeerassistentie, een verklikker bij vermoeidheid of een automatisch remsysteem voor noodgevallen. Ook hiermee kunt u tot 15 procent op de premie besparen.

8. Privé- of beroepsgebruik

Voor een auto die u voor uw werk gebruikt, zult u meer betalen. Bent u vooral een vrijetijdsrijder, dan ligt uw premie lager.

9. Milieuvriendelijkheid van het voertuig

Sommige verzekeraars belonen eigenaars van een hybride of elektrische auto met een lagere premie. Bij Axa bijvoorbeeld bedraagt het voordeel 30 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.