Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Burn-out nu ook standaard gedekt in groepsverzekering

Verzekeraars spelen in op stijgend aantal werknemers met psychologische problemen
©Herman Wouters/Hollandse Hoogte

De verzekeraar Baloise stopt vanaf morgen burn-out standaard in zijn groepsverzekeringen gewaarborgd inkomen, ook wel arbeidsongeschiktheidsverzekering genoemd. Hij volgt daarmee AG Insurance en AXA. Samen vertegenwoordigen ze het gros van de aanbieders van groepsverzekeringen.

Ongeveer drie op de 100 werknemers zitten thuis door arbeidsongeschiktheid. De psychologische aandoeningen - met de burn-outs op kop - zitten het sterkst in de lift, blijkt uit cijfers van de verzekeraarskoepel Assuralia.

Toch bleken burn-outs lang niet altijd verzekerd te zijn door de groepsverzekering gewaarborgd inkomen van de werkgever. Naar schatting 600.000 Belgische werknemers kunnen op die verzekering terugvallen. Ze garandeert dat een langdurig zieke werknemer een maandelijkse rente krijgt boven op de uitkering van het ziekenfonds.

Aanpassing

Steeds meer verzekeraars dekken met dat type groepsverzekering nu ook burn-outs. ‘Er is steeds meer vraag van zowel werkgevers als werknemers om zich te kunnen indekken tegen burn-outs’, zegt een grote makelaar.

Baloise dekt burn-outs standaard in nieuwe groepsverzekeringen arbeidsongeschiktheid. Voor de lopende groepsverzekeringen bij Baloise kan de werkgever een aanpassing vragen. ‘Het is een maatschappelijk probleem waar we als verzekeraar niet blind voor kunnen zijn’, zegt Henk Janssen, de CEO van Baloise België.

Het is nog onzeker of het opnemen van burn-out in de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid zal leiden tot grote tariefstijgingen.

Of de burn-outproblematiek grote tariefstijgingen voor de werkgever zal veroorzaken, is niet zeker. ‘Dat hangt af van hoeveel burn-outs er zullen zijn’, zegt Janssen.

Bij AG Insurance hebben bedrijven sinds kort de keuze tussen een onbeperkte dekking aan hogere tarieven, of een dekking voor twee jaar met een re-integratieprogramma voor de werknemer.

Bij psychologische aandoeningen blijkt amper de helft van de getroffen werknemers na twee jaar aan de slag. Dat moet beter kunnen, vinden de verzekeraars.

Reïntegratie

‘We moeten als sector nadenken hoe we kunnen helpen om slachtoffers van aandoeningen als burn-out via een goede re-integratie weer aan de slag te krijgen’, zegt Hans De Cuyper, voorzitter van de verzekeraarskoepel Assuralia en daarnaast ook CEO van de verzekeraar AG Insurance.

‘Zo’n re-integratie verloopt altijd in samenspraak met de dokter en het bedrijf.’ De verzekeraars tonen veel belangstelling voor elkaars proefprojecten, stelt Assuralia vast.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud