Erfgenamen grijpen naast spaarpot groepsverzekering

De informatie van de verzekeraars blinkt uit in onduidelijkheid.

Van job veranderen kan zware gevolgen hebben voor uw nabestaanden. Mogelijk ontvangen zij geen euro uit de pensioenspaarpot die u bij een vorige werkgever heeft opgebouwd als u voor uw 65ste overlijdt en als u de opgebouwde reserves daar liet staan.

Dat geldt voor alle verzekeringscontracten van het type uitgesteld kapitaal zonder overlijdensverzekering (UKZT). Bij Axa, een van de belangrijkste aanbieders van groepsverzekeringen in ons land, vormen die contracten de hoofdmoot.

Een werknemer die een bedrijf verlaat, kan daar een mouw aan passen. De verzekeraar van zijn vorige werkgever moet hem informeren over de mogelijkheden. Maar veel werknemers reageren niet en laten de reserves staan. Een nog niet gepubliceerd onderzoek van de toezichthouder FSMA leert waarom. De informatie van de verzekeraars blinkt uit in onduidelijkheid. Bovendien informeren de pensioeninstellingen de werknemers te laat of laten ze na alle mogelijkheden te vermelden.

Slapende contracten

Reageren is nochtans cruciaal. Als de werknemer geen schikkingen treft en voor zijn 65ste overlijdt, mogen de verzekeraars de opgebouwde reserves in UKZT-contracten houden.

Bereid u voor op het nieuwe pensioen 

  • Alle maatregelen die de regering al heeft genomen + alle pensioenhervormingen die nog in de pijplijn zitten
Onze Pensioengids verscheen op 26 september 2015. Klik hier om de PDF-versie te lezen.


De verzekeringsmaatschappijen zijn momenteel niet verplicht te rapporteren hoeveel slapende contracten en welke kapitalen ze zo beheren. Volgens een raming van de overheidsdatabank Sigedis waren er in 2013 al 1,3 miljoen werknemers met een of meerdere slapende contracten. Toen beheerden de pensioeninstellingen al 11,7 miljard euro aan slapend kapitaal, al is dat niet altijd uit contracten van het UKZT-type.

CD&V-Kamerlid Sonja Becq dringt aan op meer transparantie en stelde daarover een parlementaire vraag aan minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). De vraag is pertinent nu de federale regering het aanvullend pensioen wil openstellen voor zoveel mogelijk werknemers. Meer nog, de regering wil dat een groter deel van het loon naar de opbouw van een aanvullend pensioen gaat. De kans dat u tussen uw 23ste en 65ste overlijdt, bedraagt zo’n 12 procent.

Ondertussen vraagt Karin Temmerman, fractieleider voor de sp.a, om de praktijken van de pensioenverzekeraars tegen het licht te houden  tijdens een bijzondere commissie. 'Alle verzekeraars moeten gehoord worden. Er is duidelijk een probleem van transparantie...Dit is de zoveelste vertrouwensbreuk met de aanvullende pensioenen', reageert Temmerman. 'Het is meer dan tijd om de sector integraal door te lichten, om het vertrouwen van de werknemers in het aanvullend pensioensparen op peil te houden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect