Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe interessant is Ethias' uitstappremie voor First-klanten?

Spaarders met een First A-rekening van Ethias hebben nog tot eind maart de tijd om te beslissen of ze ingaan op de uitstapregeling die de verzekeraar voor hen uitdokterde. Of u al dan niet moet toehappen hangt in grote mate af van de vraag hoe snel u dat geld beschikbaar wil hebben, zeggen experts.
©BELGA

De verzekeraar Ethias biedt de houders van zijn First A-spaarverzekeringen die voor september 2003 werden afgesloten een regeling aan waarbij ze een riante premie ontvangen als ze uitstappen. Ethias wil zo snel mogelijk van de First A-contracten af omdat Europa dat als tegenprestatie eist voor de staatshulp die de groep ontving tijdens de financiële crisis in 2008.

De contracten kosten Ethias ook handenvol geld. Momenteel hebben nog zo'n 50.000 klanten een rekening, die gemiddeld een gegarandeerd rendement biedt van 3,44 procent. In het huidige lagerenteklimaat is dat bijzonder aantrekkelijk voor spaarders, maar voor Ethias is het een financieel blok aan het been. 

Vier jaar rente

Wat biedt de verzekeraar zijn klanten nu concreet om verlost te geraken van de First A-rekeningen? Wie voor het einde van deze maand reageert, krijgt een uitstappremie die overeenstemt met vier jaar interesten. Dat staat gelijk met ongeveer 14 procent. Wie eind vorig jaar 100.000 euro op een First-rekening had staan, ontving daar 3.440 euro rente op. Besluit de spaarder het contract stop te zetten voor 31 maart, dan betaalt Ethias hem daar nog een premie bovenop van 13.760 euro (vier keer de jaarpremie over 2014).

Wie zijn geld afhaalt van de geviseerde First A-rekeningen betaalt daar ook geen belastingen op. Normaal gezien betalen spaarders die hun geld minder dan acht jaar op een Tak21-spaarverzekering laten staan, 25 procent roerende voorheffing, berekend op een fictieve rente van 4,75 procent. Maar omdat de uitstapregeling bedoeld is voor contracten die werden afgesloten voor 2003, moet die roerende voorheffing hier dus niet worden betaald. 

Snel geld nodig?

Maar is het aanbod interessant genoeg? Helaas is die vraag niet meteen met een eenvoudige ja of nee te beantwoorden. Veel hangt af van hoe snel het geld beschikbaar moet zijn en van welke bedragen spaarders oorspronkelijk hebben geïnvesteerd in de First A-rekeningen. 

'Spaarders vragen zich best eerst af hoelang ze hun tegoeden nog op een rekening willen laten staan', zegt Nicolas Claeys, specialist 'sparen' bij de consumentenorganisatie Test-Aankoop. 'Is dat maximum vier tot vijf jaar, dan is het misschien beter om in te gaan op het aanbod van Ethias. Maar als je het geld tien jaar of langer niet nodig zou hebben, dan denk ik dat het beter is de uitstapregeling niet te aanvaarden.'

'Op dit moment zijn er nauwelijks manieren om dat geld voor een langere termijn te herbeleggen aan een even aantrekkelijke rente die de First A-rekening vandaag biedt,' vervolgt Claeys. Er zijn wel alternatieven, zoals bijvoorbeeld het Waarborgfonds van de verzekeraar Afer. Dat leverde vorig jaar een rendement van 3,20 procent op. Maar in tegenstelling tot de Ethias-rekeningen zijn die rendementen niet tot in de eeuwigheid gegarandeerd.'

Overheidswaarborg

Analist Geert Smet van het beursmagazine De Belegger noemt de uitstapregeling vooral interessant voor spaarders die meer dan 100.000 euro hebben staan op hun First A-rekeningen. Net zoals op spaarboekjes geldt er ook voor tak21-spaarverzekering een overheidsgarantie voor tegoeden tot 100.000 euro.

'Als Ethias opnieuw in de problemen komt, bestaat het risico dat Europa een nieuw reddingsplan uitwerkt waarbij spaarders betrokken worden die meer dan 100.000 euro op hun rekening hebben staan,' legt analist Geert Smet van het beursmagazine De Belegger uit.

Sluwe spaarders die meer dan 100.000 euro op hun First-rekening hebben staan, willen misschien van het aanbod van Ethias gebruik maken om met een mooie premie hun posities af te bouwen naar een bedrag dat gegarandeerd wordt door de overheid. Dat is evenwel onmogelijk. Ethias werkte immers een andere regeling uit voor grote en kleine spaarders. Wie minder dan 100.000 euro op een First-rekening staat, kan pas van de premie genieten als hij akkoord gaat met een totale afkoop. Wie meer dan 100.000 euro heeft, krijgt de riante vergoeding pas als hij minstens 100.000 euro van zijn First A-rekening haalt. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud