Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Schade in gehuurd vakantieverblijf? Familiale biedt geen uitweg

Een zalige tijd, alles verloopt prima in het vakantiehuisje dat u huurt en het toezicht op de kinderen verslapt wat… Tot er eentje bij het schijnworstelen tegen een grote spiegel valt, die met lijst en al op de grond klettert. Wie gaat dat betalen?
Een vakantiehuis in de Provence

Voer voor de familiale aansprakelijkheidsverzekering? Als die spiegel was gesneuveld tijdens een zomers bezoekje bij vrienden, dan was dat inderdaad zo. Maar in een gehuurde vakantie­woning ligt het niet zo eenvoudig. Zodra er sprake is van een contractuele verbintenis – en daar hoeft geen pagina’s dik document aan te pas te komen, enkele afspraken in een mailtje volstaan om van een ‘contract’ te spreken – komt de familiale BA-verzekering niet meer tussenbeide.

‘U kunt zich tegen zulke gevallen eigenlijk niet verzekeren’, zegt Peter Wiels, woordvoerder van de verzekeringskoepel Assuralia.‘U draait dus zelf voor de kosten op. Vandaar dat veelal wordt gewerkt met een waarborg: dan kan men de kosten daar meteen van afhouden om zulke ongelukjes te regelen.’

‘Concludeer echter niet dat de familiale verzekering in het buitenland nooit kan worden aange­sproken’, verduidelijkt hij. ‘Als uw kind – of uzelf, want ook vol­wassenen maken al eens brokken – met zijn fiets tegen iets of iemand aanbotst en schade berokkent, kunt u wel degelijk een beroep doen op de familiale BA. Zolang het niet in de gehuurde vakantiewoning is.’

Nog een belangrijke aanvulling: de waarborgen van uw brandverzekering van thuis neemt u mee op vakantie, ook in het buitenland. Die verzekering komt dus tussenbeide wanneer u bijvoorbeeld waterschade veroorzaakt in de vakantie­woning door een kraan slecht te sluiten. Let wel: dat geldt alleen voor de typische waarborgen van een brandverzekering. Als uw polis voor thuis ook diefstal dekt, dan reikt die dekking eveneens tot in de vakantiewoning.

En wat als er geen sprake is van een contract en u in een vakantiewoning van familie of vrienden mag logeren, gratis? ‘Als er geen enkele vorm van contract is, als er zelfs geen afspraken zijn gemaakt in een mail, en er niets wordt betaald, huur noch waarborg noch tegendienst, dan is het wel een geval voor de familiale verzekering’, besluit Wiels.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud