Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Werkende 60-plusser niet meer verzekerd bij langdurige ziekte

Tienduizenden 60-plussers kunnen niet meer rekenen op een verzekering gewaarborgd inkomen als ze langdurig ziek worden. Een gevolg van de ingrepen van de regering-Michel op de aanvullende pensioenen.
Advertentie
Een oudere werknemer die langdurig ziek wordt, riskeert niet meer terug te kunnen vallen op de verzekering gewaarborgd inkomen. Die polis zorgt nochtans voor een maandelijkse rente bovenop de ziekte-uitkering. ©David Rozing/Hollandse Hoogte

Het beleid van de federale minister van Pensioenen, Daniel Bacquelaine (MR) , laat zijn sporen na voor werknemers en zelfstandigen die na hun 60ste verjaardag beroepsactief blijven.

Wanneer zij voor een langere periode out vallen door ziekte, kunnen ze niet meer rekenen op een verzekering gewaarborgd inkomen. Dankzij zo’n polis ziet een langdurig zieke het inkomen niet te veel slinken. Want dan betaalt de verzekeraar een maandelijkse rente bovenop de uitkeringen van het ziekenfonds.

Het probleem ligt bij pensioenplannen die oorspronkelijk werden afgesloten om te eindigen op het ogenblik dat de verzekerde - zelfstandige of werknemer - 60 jaar zou worden.

Sinds begin 2016 mag de verzekeraar het aanvullend pensioenkapitaal maar uitkeren op het ogenblik dat de verzekerde het wettelijk pensioen opneemt, in principe pas op 65 jaar. Die maatregel van de regering-Michel voorkomt dat iemand op zijn 60ste stopt met werken en het kapitaal van zijn aanvullend pensioen opneemt om de jaren tot aan het wettelijk pensioen financieel te overbruggen.

Verlenging

Daarom ook zijn de verzekeraars nu verplicht om alle contracten die eindigen op 60 jaar, te verlengen tot wanneer de verzekerde het (vervroegd) pensioen opneemt.

Maar de bijkomende verzekering arbeidsongeschiktheid wordt niet automatisch verlengd na de 60ste verjaardag van de verzekerde. De verzekeraars staan immers niet te springen om 60-plussers te verzekeren voor het geval ze voor een langere periode ziek zijn. ‘Als een 60-plusser een lange periode out is, zal hij niet gemotiveerd zijn om terug aan de slag te gaan’, zegt Bart Ravert, regio manager bij Integrale.

Sommige verzekeraars weigeren zelfs om nog een polis arbeidsongeschiktheid met een 60-plusser af te sluiten.

'Als een 60-plusser voor een lange periode out is, zal hij niet gemotiveerd zijn terug aan de slag te gaan.'
Bart Ravert
Regiomanager Integrale

En verzekeraars die het wel doen beschouwen de polis gewaarborgd inkomen dan als een nieuw contract. Het gevolg is dat de 60-plusser vaak een medische screening moet doorlopen en aankijkt tegen fors hogere premies. ‘Er gelden dan veel striktere voorwaarden. Dat vertaalt zich ook , in lange wachttermijnen. Is de 60-plusser toch verzekerd en wordt hij ziek, dan zal hij vaak een jaar moeten wachten voor de verzekeraar een maandelijkse rente begint uit te betalen’, zegt een makelaar.

Bij Assuralia, de koepel boven de verzekeraars, is het probleem bekend. Daar wordt getimmerd aan een gedragscode voor de hele sector. ‘Het is de bedoeling dat deze gedragscode ten laatste op 1 juni 2017 ingaat’, zegt Sven Adams, woordvoerder van AG Insurance. Assuralia-woordvoer Wauthier Robyns wil daar echter nog niets over kwijt.

Tienduizenden

Exacte cijfers over het aantal personen dat aanvankelijk verzekerd was via een contract tot 60 jaar, zijn niet bekend. ‘Maar dit raakt ongetwijfeld enkele tienduizenden personen’, zegt Heidi Wellens, accountmanager bij Vivium. Vooral door zelfstandigen werden vaak ook om fiscale redenen pensioenplannen tot 60 jaar afgesloten.

Op termijn speelt het probleem ook voor de vele pensioenplannen die lopen tot 65 jaar. Vanaf 2025 wordt de pensioenleeftijd op 66 jaar gebracht. En vanaf 2030 op 67 jaar. Zelfstandigen en werknemers riskeren dan bij ziekte of arbeidsongeschiktheid na hun 65ste verjaardag uit de boot te vallen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud