Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Bent u voldoende verzekerd om te gaan skiën?

De medische en logistieke kosten van een val op de besneeuwde hellingen kunnen snel oplopen. Vooral als er een helikopter aan te pas komt. Welke verzekeringen hebt u nodig om zorgeloos te skiën, zowel op als naast de pistes?
©© Lisa Pines/Corbis

Over exact een week begint de krokusvakantie. Veel Belgen profiteren van die periode om zich over te geven aan het plezier van het glijden. Bij Europ Assistance weten ze echter maar al te goed dat die periode van ontspanning jammer genoeg ook vaak gepaard gaat met een of andere tegenslag: een gebroken been of pols door een te snelle afdaling, een slechte val op een ijsplek bij een wandeling naar het station of een wagen die niet meer wil starten.

Voor uw vertrek overloopt u dus best uw verzekeringen en vult u ze indien nodig aan. Bij een ongeval komt altijd eerst uw ziekenfonds tussen: de alarmcentrale van de ziekenfondsen (Mutas, het vroegere Eurocross) biedt internationale bijstand en kan zorgen voor een repatriëring indien nodig.

Maar in bepaalde gevallen volstaat de dekking van uw ziekenfonds niet. Zo is er geen terugbetaling voor ongevallen die het gevolg zijn van het beoefenen van gevaarlijke sporten. En buiten de piste skiën of snowboarden valt in die categorie. Het ziekenfonds dekt ook geen repatriëring van uw voertuig of van dat van uw naasten en al zeker niet de annulatie van uw reis bij ziekte.

Als u uw reis betaald hebt met een kredietkaart kan het wel zijn dat die over een annulatieverzekering beschikt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Visa Gold: als u uw reis volledig met die kaart betaald hebt, kunt u uw vakantie annuleren als u ziek wordt of een ongeval krijgt, tot maximaal 6.500 euro, per reis en per jaar, met een maximum van twee schadegevallen per jaar. Die verzekering komt ook tussenbeide bij het overlijden van een familielid tot de tweede graad.

Bijstandsverzekering

Voor alles wat uw ziekenfonds en uw kredietkaart niet dekken, is een extra bijstandsverzekering zeker aanbevolen. U kunt kiezen tussen een jaarcontract of een tijdelijk contract voor de wintersporten.

Bij Europ Assistance gaat het om de formule Snow (vanaf 29 euro). Die beschermt de verzekerde zelfs als hij zich buiten de afgebakende skipistes begeeft. Die formule dekt ook de zoek- en reddingskosten tot een bedrag van 5.000 euro (of 2.500 bij een ongeval buiten de piste). De medische kosten in het buitenland worden terugbetaald tot 25.000 euro en de medische hulp in België als gevolg van een ongeval in het buitenland is gedekt tot 2.500 euro.

De patiënt kan zich ook laten repatriëren met een verzekerde begeleider naar keuze. Dat is bij het ziekenfonds niet het geval. En er kan een chauffeur ter plaatse gestuurd worden om het voertuig naar België terug te brengen. Optioneel kan de verzekeringnemer ook een autobijstand toevoegen voor 32 euro. Die beschermt hem bij autopech of bij een ongeluk tijdens zijn reis.

Sneeuw- en skigarantie

Touring biedt met Snow Card (ook vanaf 29 euro) een tijdelijke verzekering aan die min of meer dezelfde basisgaranties heeft, maar die ook autobijstand omvat.

De terugbetaling van de medische en ziekenhuiskosten in het buitenland is onbeperkt en zonder franchise. Touring vergoedt de ziekenhuiskosten in België als gevolg van een skiongeval in het buitenland tot maximaal 6.000 euro.

Die verzekering dekt ook de zoek- en reddingskosten buiten de piste, maar enkel als de begunstigde vergezeld was van een erkende skimonitor.

De formule biedt ook enkele kleine bonussen, zoals de terugbetaling van de forfaits en de skilessen van meer dan vijf dagen die niet gebruikt konden worden (tot maximaal 200 euro) en een skigarantie. Die zorgt ervoor dat u de reis kunt annuleren als er niet genoeg sneeuw is, op voorwaarde dat u meer dan 30 dagen voor de voorziene vertrekdatum de verzekering hebt afgesloten. Touring betaalt ook de huur van uw ski’s bij breuk of diefstal terug voor het aantal overblijvende dagen (maximaal 100 euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud