Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Bijna helft van Vlaamse tandartsen bepaalt tarieven zelf

Op twintig Vlaamse tandartsen zijn er nu al negen die vragen wat ze willen.
Advertentie
©BELGA

Om de twee jaar spreken tandartsen de tarieven af die ze vragen om bijvoorbeeld tandsteen te verwijderen of om een tand te trekken. Dankzij die vaste tarieven komen patiënten niet voor verrassingen te staan. Maar die tariefzekerheid staat op losse schroeven.

Het akkoord over de vaste tarieven voor dit jaar werd vorige week maar nipt goedgekeurd, schrijven de kranten van Mediahuis. Bijna 40 procent (39,98%) van de Belgische tandartsen heeft het akkoord naast zich neergelegd. In Vlaanderen gaat het zelfs om 45 procent van de tandartsen. In sommige arrondissementen weigerde meer dan helft van de tandartsen het akkoord goed te keuren, waardoor het daar niet in werking treedt.

Tandartsen die geen vaste ­tarieven respecteren, rekenen meer aan in de vorm van supplementen. Patiënten betalen die uit eigen zak, tenzij ze een extra verzekering nemen.

Overheid kop van Jut

Volgens Stefaan Hanson van het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) investeert de Belgische overheid al jaren te weinig in tandzorg. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wijst erop dat de beschikbare middelen beperkt zijn. De focus lag de voorbije jaren op preventie en op kwetsbare groepen ­zoals kankerpatiënten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud