Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.
‘Naast de gebruikelijke indexering hebben we vanaf september 2015 een bijkomende tariefverhoging van 5,62 procent moeten doorvoeren’, bevestigt Caroline Ghekiere van Argenta Bank en Verzekeringen. ‘Die verhoging is een gevolg van de invoering van btw (21 procent) op de erelonen van advocaten. Bij de invoering van de taks, in januari 2014, hebben wij er voor gekozen niet meteen de premie te verhogen. Jammer genoeg bleek uit de opvolging dat een verhoging noodzakelijk was.’ De premieverhoging wordt maar doorgevoerd op de vervaldatum van het contract. Voor een groot deel van de iets meer dan 100.000 klanten voor deze polis die Argenta telt, is dat dus pas in de voorbije weken en maanden gebeurd en voor sommigen moet het nog komen.
Ghekiere benadrukt dat Argenta tegelijk de bedragen van enkele tussenkomsten verhoogt. Wordt bijvoorbeeld een aansprakelijk tegenpartij onvermogend verklaard, dan komt de verzekeraar tussenbeide tot een maximum van 15.000 euro, in plaats van 12.500 euro.
Ethias, dat de premie met 8,7 procent heeft verhoogd, nuanceert de berichten in HLN en DM. ‘Het klopt dat er vaak een beroep moet worden gedaan op advocaten, ook in dossiers van de familiale verzekering. Veel voorkomend zijn bijvoorbeeld fietsongevallen van kinderen, waarbij ze een uitwijkmanoeuvre hebben gemaakt en daarbij schade aan bijvoorbeeld een wagen hebben aangericht. In zulk geval is er vaak betwisting wie eigenlijk het ongeval heeft veroorzaakt. We hebben de btw op erelonen niet meteen doorgerekend in 2014 omdat we het effect ervan concreet wilden zien’, zegt woordvoerster Lieve Ketelslegers.
Vorig jaar keerde Ethias voor 33 miljoen euro aan schadevergoedingen uit in dossiers van familiale verzekeringen. 'Dat is geen opvallende stijging', zegt Ketelslegers. 'We zien die totale som gewoon jaar na jaar licht toenemen. Mede daarom moesten we na tien jaar de premies toch eens aanpassen.' Het is de eerste aanpassing sinds 2006 in tien jaar, benadrukt ze: 'Concreet gaat het gemiddeld om 7 euro extra. Verdeeld over tien jaar is dat dus 0,70 euro extra per jaar. Dat zet het nieuws van de prijsstijging toch wat in perspectief.'
Ook AG Insurance, de grootste verzekeraar van ons land, heeft de premie sinds begin dit jaar met zo'n 3 procent opgetrokken. ‘Wat ons betreft is dit vooral een gevolg van rechters die steeds hogere bedragen toekennen in dossiers met lichamelijk letsel’, luidt het.
Bij AXA valt nog te horen dat zij de familiale verzekering in 2014 meteen hebben verhoogd met 6 tot 15 procent.