Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Gratis verzekering voor vrijwilligers tijdens coronacrisis

De gratis vrijwilligersverzekering van de Vlaamse overheid wordt uitgebreid naar iedereen die de komende weken acties op poten zet om buren en kwetsbaren te helpen tijdens de coronacrisis.
Wie boodschappen doet voor zijn buren, kan zich gratis verzekeren. ©Peter Hilz

Het coronavirus lokt een golf van solidariteitsacties uit in Vlaanderen: boodschappen doen voor ouderen en kwetsbaren, de hond van de buren uitlaten of simpelweg contact houden.

‘Het is hartverwarmend om te zien dat overal in Vlaanderen massaal solidariteitsacties ontstaan, maar het is belangrijk dat dat veilig gebeurt’, zeggen Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) en minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Daarom lanceren de ministers #Vlaanderenhelpt.

Wie zo'n vrijwilligerswerk doet, kan zich gratis verzekeren bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. Die gratis vrijwilligersverzekering was er tot nu toe alleen voor verenigingen, maar wordt uitgebreid naar individuele burgers.

Vrijwilliger

Je bent vrijwilliger als je je uit vrije wil en onbezoldigd inzet voor anderen. De verzekering dekt lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand tijdens je vrijwilligerswerk. Ze kan afgesloten worden bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk.

De vrijwilligersverzekering dekt activiteiten tussen 8 uur 's morgens en 20 uur 's avonds.

Let wel, deze verzekering geldt alleen voor activiteiten tussen 8 uur ’s morgens en 20 uur ’s avonds. Ze dekt geen besmettingen, ziektes of gevolgen daarvan.

De Vlaamse regering neemt de kosten (0,35 euro per dag per vrijwilliger) op zich. In eerste instantie wordt een budget van 75.000 euro uitgetrokken.

Praktisch

Je registreert je als vrijwilliger op de website vlaanderenvrijwilligt.be. Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving.

Vanaf dan ben je vrijwilliger van Vlaanderen Helpt en ben je verzekerd in de actieperiode. Die loopt van zondag 15 maart tot en met 3 april.

Schadegeval

Heb je een schadegeval, contacteer dan het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk via info@vsvw.be of verzekering@vsvw.be met als onderwerp ‘Vlaanderen Helpt’.

Schadegevallen worden binnen de 24 uur doorgegeven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.