Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hebt u verzekering nodig om te wandelen?

Een ongeluk is snel gebeurd, ook als u niets spectaculairders doet dan wandelen, fietsen, zwemmen of yoga om uw conditie te onderhouden. Een nieuwe verzekering speelt in op dat individuele gezondheidssporten.
Advertentie
©sabine joosten/Hollandse Hoogte

Van gebrek aan innovatie kan je de verzekeraars niet beschuldigen: op tijd en stond komt de sector op de proppen met een nieuwigheid. De recentste die in onze mailbox belandde, is de sportverzekering Zeker Sporten voor beoefenaars van ‘gezondheidssporten’, zijnde joggen, wandelen, fitness, zwemmen, yoga, rolschaatsen en fietsen (geen wedstrijden). Ze is gelanceerd door de overkoepelende sportfederatie Sporta, die daarvoor als verzekeraar Ethias in de arm nam.

‘We zetten in op de grote groep sportievelingen die niet in clubverband sporten. Bij onze leden leeft de vraag naar een verzekering voor die veelbeoefende sporten’, zegt Nick Wouters van Sporta.

We spelen in op de trend om niet in clubverband, maar individueel of met familie en vrienden te sporten.

Voor 20 euro per jaar bent u als individu verzekerd, een gezin betaalt 35 euro. Voor dat geld hoeft u zich geen zorgen meer te maken over medische kosten na een ongeval. Alles wat u niet terugbetaald krijgt via het ziekenfonds krijgt u via de sportverzekering, tot drie jaar na het ongeval. Voorts is er een rist andere waarborgen, zoals vergoedingen voor beschadigde tandprothesen of brillen (bij letsel aan hoofd), voor tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid, en bij overlijden.

Ook als de sporter een hartprobleem of een beroerte krijgt tijdens of vlak na het sporten, zijn de kosten een jaar lang gedekt. Voorts zit er nog een waarborg burgerlijke aansprakelijkheid in, als de sportbeoefenaar lichamelijke of materiële schade aanricht. Tot slot is er een luik rechtsbijstand.

De kleine lettertjes in het contract vallen mee. Er is één opvallende vaststelling: de dagvergoeding bij tijdelijke ongeschiktheid wordt enkel uitgekeerd als er een verlies van inkomsten is, én er geen recht op een vergoeding bestaat door de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering. Dat zal meestal enkel van toepassing zijn bij zelfstandigen.

Al bij al: een relatief laag premiebedrag, dat snel terugverdiend is als je al joggend of fietsend pakweg een tak in je oog krijgt.

Meer sporten

Ethias heeft daarnaast een sportverzekering die veel meer sporten dekt - tot waterskiën of contactsporten toe - en die u welgeteld 2,32 euro meer kost. Dan bent u ook gerust als u eens een voetbalwedstrijdje speelt met de collega’s.

‘Dat klopt, maar de meeste mensen beoefenen zulke sporten enkel in clubverband, en dan ben je langs die weg verplicht verzekerd’, zegt Bart Hannes van Ethias. ‘Met de verzekering die veel meer sporten dekt, ben je dan wel verzekerd als je op het familiefeest een balletje trapt met de neefjes, maar anderzijds zijn de waarborgen lager dan die bij Zeker Sporten.’ Het komt erop aan af te wegen wat u persoonlijk het belangrijkst vindt.

Voorts loont het de moeite te checken welke verzekeringen u al hebt om overlappingen te vermijden. Voor de dekking burgerlijke aansprakelijkheid hoeft u allicht geen sportverzekering af te sluiten, de meeste Belgen hebben daarvoor al de familiale verzekering.

Van de trap vallen

Voor uw medische kosten hebt u de ziekte- en invaliditeitsverzekering, maar daarbij betaalt u altijd een deel van de kosten zelf en zijn niet altijd alle kosten terugbetaald, bijvoorbeeld van speciaal verbandmateriaal. Een hospitalisatieverzekering kunt u dan weer pas aanspreken als u inderdaad in een ziekenhuis bent geweest. Voor een spierscheur van het fitnessen ziet u wellicht enkel de huisarts en de kinesitherapeut. Bovendien vangt de hospitalisatieverzekering enkel de medische opvolgkosten op in een beperkte periode, en geen drie jaar.

Misschien sloot u net daarom ook al een ongevallenverzekering af? Die valt wel duurder uit, maar ze dekt alle persoonlijke ongevallen. Ook als u van de trap valt. Hoeveel de premie kost, hangt vaak af van de keuzes die u maakt: hoeveel eigen risico (franchise) bent u bereid zelf te dragen, hoe hoog moeten de vergoedingen zijn als u arbeidsongeschikt wordt, en dergelijke meer.

Om u een idee te geven: de algemene ongevallenverzekering ‘daylife protect’ van AXA kost 180 tot 450 euro per jaar, afhankelijk van de keuzes van de klant. AXA benadrukt dat het bij blijvende invaliditeit tot 1 miljoen euro vergoeding uitbetaalt, meer dan wat in veel andere polissen als maximum geldt. Bovendien houdt de verzekeraar rekening met de persoonlijke situatie - een vinger kwijtraken is erger voor een pianiste dan voor pakweg een receptioniste.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud