Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe raakt u goed verzekerd de winter door?

It’s the most wonderful time of the year! Met gladde wegen, platte autobatterijen, gebarsten waterleidingen en buitelpartijen op de latten. Maar mits enige voorbereiding walst u probleemloos op de tonen van Andy Williams’ kerstklassieker de winter door.
Advertentie
©gudrun makelberge

Skiën

Een skifanaat? Maak dan dat u niet als een stijve hark op de skipiste staat. Een goede voorbereiding in de fitnessclub of in uw woonkamer thuis kan de kans op blessures sterk verminderen. Verzeker ook dat uw skimateriaal in orde is. Scherp geslepen ski’s, bindingen die niet haperen en een goede helm maken een groot verschil.

Helaas kan u een skiongeluk nooit helemaal uitsluiten en soms kan u er zelf niets aan doen. Bij een ongeval komt uw ziekenfonds altijd eerst tussen. Mutas, de alarmcentrale van de ziekenfondsen, biedt internationale bijstand en kan een repatriëring regelen als dat nodig is. Maar in bepaalde gevallen volstaat de dekking van uw ziekenfonds niet. Het ziekenfonds dekt bijvoorbeeld geen repatriëring van uw voertuig of van dat van uw reisgenoten. Om de extra risico’s van een skivakantie te dekken kan u naast uw klassieke reisverzekering ook een specifieke reisverzekering voor een skivakantie afsluiten. Het komt erop aan alle formules goed te vergelijken, want de waarborgen kunnen sterk verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Een specifieke skiverzekering kan onder meer de volgende zaken dekken:

> Tussenkomst in de huurprijs als uw skimateriaal beschadigd werd.

> Tussenkomst bij diefstal van materiaal. Bij aangifte wordt een pv van de lokale autoriteiten gevraagd.

> Kosten voor de reddingsoperatie bij een ongeval op de piste. Niet onbelangrijk, want een helikopter inzetten kost al gauw 4.500 euro per uur of meer.

> Kosten van de reddings- en zoekacties bij een ongeval buiten de piste. Soms geldt als voorwaarde dat u begeleid werd door een professionele skimonitor.

> Medisch transport op de skipiste.

> Medische verzorging en ziekenhuiskosten in het buitenland.

> Medische repatriëring.

> Terugbetaling skipas.

> Nazorg bij terugkeer in België.

> Annulatie bij gebrek aan sneeuw. Sommige verzekeraars bieden die garantie aan, maar alleen als het contract minstens 30 dagen voor het vertrek wordt afgesloten.

De verzekerde risico’s zijn niet altijd dezelfde bij de verschillende verzekeraars. Touring voorziet bijvoorbeeld in een sneeuwgarantie, maar Europ Assistance en VAB niet. Europ Assistance vergoedt geen gebroken ski’s, terwijl Touring en VAB dat wel doen, zij het voor verschillende bedragen. De tussenkomst bij reddings- en zoekacties kan verschillen en ook de terugbetaling van de skipas is soms wel en soms niet inbegrepen.

20
Een polis om tijdens uw skivakantie verzekerd te zijn, kost bij VAB 20 euro per persoon. Bij Touring en Europ Assistance is dat 29 euro.

U kunt ervoor kiezen om alleen een verzekering voor de duur van uw skivakantie te nemen. Op basis van de simulaties op de websites van de verzekeringmaatschappijen zult u zien dat de prijzen wat uiteenlopen. Bij Touring en Europ Assistance betaalt u 29 euro per persoon om uw hele skivakantie verzekerd te zijn. Bij VAB betaalt u 20 euro.

Als u van plan bent meermaals per jaar op vakantie te gaan, dan gaat u beter voor een reisbijstandsverzekering voor een jaar. Die heeft ook altijd een luik skirisico’s en meestal komt het dan goedkoper uit. Bij Europ Assistance betaalt u voor drie personen 87 euro voor een tijdelijke verzekering, terwijl het jaarbedrag voor drie personen 165 euro bedraagt.

De gedekte skirisico’s zijn niet altijd dezelfde bij de verschillende verzekeraars.

Autorijden

Uw auto winterklaar maken en de gladde wegen trotseren? Dan geldt: beter voorkomen dan genezen. De verzekeringsmaatschappijen geven op hun websites en in hun brochures uitgebreid advies.

Rijstijl

Pas uw rijstijl aan. Hou voldoende afstand van uw voorganger zodat u bruuske rembewegingen vermijdt. Sommige chauffeurs mogen daar trouwens ook al bij normale weersomstandigheden op oefenen.

De verzekeringskoepel wijst erop dat ook bij gladde wegen alle aansprakelijkheidsregels in het verkeer blijven gelden. Als u een ongeval veroorzaakt omdat u begint te slippen door het winterweer, dan kunt u geen overmacht inroepen om aan uw aansprakelijkheid te ontkomen en een hogere bonus-malusgraad te ontwijken.

Winterkit

U kunt uw voorruit het best ijsvrij houden door ze af te dekken met aluminiumfolie. Een deken in de auto komt ook altijd van pas, uw auto moet het maar eens ergens tussen La Roche en de Baraque de Fraiture laten afweten.

Een ijskrabber in de auto is vanzelfsprekend. Een slotontdooier kan soms ook handig zijn. Die bewaart u om voor de hand liggende redenen beter niet in de wagen.

Als u naar de sneeuw trekt, gooit u het best ook enkele matten in de koffer. Die vergemakkelijken het wegrijden uit diepe sneeuw. En terwijl u toch bezig bent: neem ook een schep, een borstel, een plankje om uw krik op te zetten, startkabels, sleepkabels en een zaklamp mee.

Krabben zonder warmdraaien

U hebt vast ook al eens het ijs van uw autoruit gekrabd terwijl de motor warmdraaide. Maar dat heeft weinig zin. Een motor die stationair draait, warmt nauwelijks op en uw auto produceert giftige uitlaatgassen die u al krabbend inademt. Eerst krabben dus, daarna instappen, starten en rustig wegrijden.

Winterbanden

Zodra de temperatuur onder 7 graden duikt, bieden winterbanden meer grip. Vooral op natte wegen maken ze een groot verschil. Een winterband heeft extra inkepingen die zich aan het wegdek ‘vastzuigen’. Daarnaast is hij zo gemaakt dat het rubber soepel blijft bij koude temperaturen, terwijl een zomerband bij koude temperaturen hard wordt. Een stel winterbanden is misschien een investering, maar die verdient u terug doordat de zomerbanden langer meegaan. Overigens zijn winterbanden in heel wat leasingcontracten inbegrepen.

Winter banden zijn een investering. Maar u verdient ze terug omdat uw zomer banden langer meegaan.

De prijzen voor winterbanden variëren naargelang het type. Reken zeker op 260 tot 300 euro voor een set van vier. Als u voor banden op velg opteert, kost dat u 470 euro of meer. Hou er rekening mee dat u twee keer per jaar ook 40 tot 50 euro betaalt om de banden te laten wisselen. Het opslaan van de banden kost tussen 30 en 50 euro.

In België zijn winterbanden niet verplicht, in Oostenrijk wel. In een aantal andere Europese landen hangt het af van de weersomstandigheden en de locatie. In het Groothertogdom Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. In Frankrijk, Italië en Zwitserland geeft een verkeersbord aan waar ze verplicht zijn.

Pechverhelping en reisbijstand

Als u helemaal gerust wilt zijn, sluit u het best een verzekering voor pechverhelping en reisbijstand af. Bij autoperikelen staat u dan niet te lang hulpeloos aan de kant van de weg. De hulpdienst komt naar u toe bij een ongeval, als u een verkeerde brandstof hebt getankt, bij een lekke band, een elektrisch probleem of - iets dat vooral in de winter voorkomt - een platte batterij. De pechverhelper lost het probleem ter plaatse op of sleept uw voertuig naar een garage. Afhankelijk van het verzekeringscontract hebt u recht op een vervangwagen.

Vorstschade

De brandverzekering dekt vorstschade aan uw huis, maar de verzekeringsmaatschappijen controleren soms of u de nodige voorzorgen hebt genomen om bevroren waterleidingen te voorkomen.

Het is eenvoudig vorstschade aan een buitenkraan te voorkomen. Sluit de watertoevoer naar de kraan af en laat de leiding leeglopen. Of installeer een antivorstkraan, waarvan de watertoevoer wordt afgesloten in de geïsoleerde muur. Dat zijn die kranen waarvan u soms denkt dat ze stuk zijn omdat ze nog wat blijven nadruppelen.

Schade aan de leidingen door een niet-afgetapte buitenkraan is vaak niet mee verzekerd. Soms vergoeden verzekeraars wel de gevolgschade van een lekkage door vorst, zoals beschimmeld behang, maar betalen ze niet het vervangen van de kapotte leidingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud