Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Kilometerverzekering: en wat als u meer rijdt dan gedacht?

Een goedkopere autoverzekering voor wie weinig met zijn auto rijdt, het klinkt logisch en aantrekkelijk. En wat als u toch wat meer rijdt?
©Photo News

Met de regelmaat van de klok krijgt u - liefst ’s ochtends in de file - radiospotjes voorgeschoteld die u aanporren een kilometerverzekering te kiezen als u relatief weinig met uw wagen rijdt.

Intussen bieden verscheidene maatschappijen dergelijke verzekeringen aan, zowel voor een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, als voor een mini-omnium of omniumverzekering. De meeste verzekeraars werken met drempels (8.000 km, 10.000 km, 12.500 km of 15.000 km). Enkel Corona Direct berekent premies (strikt gesproken zijn het veeleer provisies) op basis van de inschatting die de klant maakt van zijn autogebruik en die volledig variabel mag zijn.

Prijzen vergelijken kan online. De meeste verzekeraars hebben zelfs een simulatietool, en bij een vergelijkingssite zoals mefirst.be wordt het klusje nog wat makkelijker, al worden niet alle maatschappijen daar vergeleken. Vergelijk ook eens met de ‘klassieke’ verzekering.

Om de voorwaarden te vergelijken, zal u in de kleine lettertjes moeten duiken. Zo durft de vrijstelling, of het eigen risico, nogal te variëren. Of nog: bij Ethias geldt bijvoorbeeld ook een minimumleeftijd van 26 jaar voor de hoofdbestuurder en een laag bonusmaluscijfer.

En wat als u nog minder of net meer rijdt dan u op voorhand had ingeschat? Alleen Corona Direct beloont u met een terugstorting als na een jaar wanneer, als u het werkelijke aantal kilometers doorgeeft, blijkt dat u minder hebt gereden dan verwacht. Reed u meer, moet u bijbetalen, en de premie voor het volgende jaar wordt gebaseerd op uw daadwerkelijke kilometers van het voorbije jaar. ‘Mensen schatten het meestal vrij accuraat in, maar er kunnen natuurlijk altijd omstandigheden zijn waardoor je meer rijdt’, zegt Karel Fabre van Corona Direct. Rond 15.000 km ligt de grens: wie meer rijdt, is doorgaans goedkoper af met een klassieke polis.

Bij verzekeraars die werken met drempels, moet u het in principe zo snel mogelijk melden als u een eind verder rijdt dan u had geschat. ‘Volgens de wet op de verzekeringsovereenkomsten moet de verzekeringsnemer immers te allen tijde aan de verzekeraar alle relevante en redelijke gegevens meedelen die nodig zijn om het risico correct in te schatten’, verduidelijkt Wauthier Robyns van Assuralia. Dat geldt bijvoorbeeld ook als niet u maar uw partner uiteindelijk het meest met de wagen rijdt. Vaak wordt aanpassing van de premie maar doorgevoerd op de vervaldatum van het contract.

Ongeval

Maar wat als u vergat door te geven dat u al aan pakweg 13.000 km zit, terwijl uw verzekering was bedoeld tot 10.000 km, en u dan een ongeluk krijgt? Aan de dekking wijzigt meestal niets. In elk geval is het bij autoverzekeringen steeds zo dat het slachtoffer vergoed zal worden. ‘In zo’n geval kunnen we de premie retroactief aanpassen’, zegt Hélène Portegies van Touring Verzekeringen. ‘De premie wordt retroactief aangepast en er is een bijkomende vrijstelling van 250 euro’, zegt Lieve Ketelsleghers van Ethias. Het commerciële beleid van de verzekeraars varieert dus. Meteen na het ongeval of bij de volgende vervaldatum wordt uw contact omgezet naar een klassieke verzekering.

Maar de verzekeraar mag verder gaan: een foute beschrijving van het risico - en hoeveel u rijdt, heeft een rechtstreekse impact op dat risico - kan aanleiding geven tot de terugvordering van uitgekeerde vergoedingen. Bij ‘bedrieglijk inzicht’ (intentie tot fraude) kan het leiden tot een strafrechtelijke vervolging.

Het laat zich raden dat de aanpassing van de premie aan uw rijgedrag in de toekomst nog verder zal gaan. In het VK en de VS bestaan al systemen waarbij de klant een ‘zwart doosje’ in zijn wagen krijgt dat opvolgt op welke momenten van de dag wordt gereden, waar, of de chauffeur zich aan de snelheid houdt, hoe vaak er plots hard moet worden geremd... Het klinkt als big brother, de beloning om mensen daartoe te overhalen is een lagere premie voor wie voorzichtig rijdt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud