Terwijl enkele jaren geleden alleen fervente wielertoeristen eraan dachten om hun dure racefiets te laten verzekeren, is de fietsverzekering intussen mainstream. Dat steeds meer pendelaars de auto inruilen voor de fiets is daar niet vreemd aan. Vaak trappen zij die woon-werkkilometers op een elektrisch exemplaar. Maar met snelheden van 30 tot zelfs 45 kilometer per uur voor speedpedelecs is een ongeval niet uit te sluiten. Bovendien zijn dergelijke fietsen ontzettend gewild bij dievenbendes. Gezien het prijskaartje van gemiddeld enkele duizenden euro’s een risico waar velen zich liever tegen indekken.
Marktbrede cijfers over het aantal fietsverzekeringen heeft de koepel van de verzekeringssector Assuralia niet, maar de fietsverzekering is door deze evolutie niet langer het exclusieve terrein van nicheverzekeraars. Het product zit intussen ook in het gamma van allroundverzekeraars zoals DVV, AG Insurance en KBC.
Dat biedt het voordeel dat u kunt vergelijken als u overweegt een fietsverzekering af te sluiten. Staar u daarbij niet blind op de premie alleen. Want een fietsverzekering is een product dat vele ladingen kan dekken. Welke kleine lettertjes moet u zeker gelezen hebben?
1. Verplicht of niet?
Rijdt u met de wagen, dan is een BA auto wettelijk verplicht. Die vergoedt de schade als u een ongeval veroorzaakt. Een fietsverzekering daarentegen is niet wettelijk verplicht. Ook niet voor speedpedelecs waarmee u tot 45 kilometer per uur kunt gaan, maar die zonder trapondersteuning - dus autonoom - maximaal 25 per uur halen.
Een fietsverzekering is niet wettelijk verplicht. Ook niet voor speed-pedelecs waarmee u tot 45 kilometer per uur kunt rijden.
2. Welke risico’s zijn verzekerd?
Wilt u de investering kunnen recupereren als uw fiets gestolen wordt? Of wilt u uit de nood geholpen worden wanneer u lekrijdt? En wat met de verwondingen - bij uzelf of iemand anders - als u met uw fiets een ongeval veroorzaakt? Bij bepaalde verzekeraars kunt u kiezen welke van die risico’s u wilt verzekeren, bij andere is het alleen mogelijk om alle dekkingen in een pakket te nemen.
3. Welke schade wordt verzekerd?
Verzekeringstechnisch kan schade betrekking hebben op materiële schade aan uw eigen fiets en die van de tegenpartij, en op lichamelijke schade aan uzelf en de tegenpartij.
Uw familiale verzekering vergoedt de lichamelijke en materiele schade van de tegenpartij als u als fietser een ongeval veroorzaakt. Daarvoor hebt u dus geen extra verzekering nodig.
Goed om te weten is dat de familiale verzekering volstaat om de lichamelijke en materiele schade van de tegenpartij te vergoeden als u als fietser een ongeval veroorzaakt. ‘Tenzij u het ongeval veroorzaakt tijdens uw professionele activiteiten’, nuanceert Wauthier Robyns, directeur bij Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeraars. Bijvoorbeeld wanneer u tijdens uw (bij)verdienste als Uber-koerier met uw fiets schade veroorzaakt aan een derde. Een familiale verzekering is niet wettelijk verplicht, maar zowat acht op de tien gezinnen hebben er een. Mocht u toch aangereden worden door een fietser zonder familiale verzekering, dan kunt u, voor de vergoeding van uw schade, terecht bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds.
Voor de eigen lichamelijke schade betalen de meeste fietsverzekeringen niet. Het is immers een fietsverzekering, geen fietsersverzekering. ‘Een persoonlijke ongevallenverzekering kan dan soelaas bieden. Bij particulieren, in tegenstelling tot bij clubs en sportverenigingen, zijn die nog niet sterk ingeburgerd’, weet Robyns. Maar vaak kunt u sowieso al terugvallen op andere verzekeringen.
Valt u op weg van of naar het werk en breekt u daardoor uw pols, dan wordt dat beschouwd als een arbeidsongeval. ‘Hospitalisatieverzekeringen vergoeden uiteraard ook de medische kosten na een fietsongeval, maar niet de blijvende gevolgen van blessures’, merkt Robyns op. ‘Zelfstandigen kunnen zich in dat geval beroepen op hun verzekering gewaarborgd inkomen.’
Neemt u deel aan een tocht voor wielertoeristen, dan zult u zich na een ongeval moeten wenden tot de verzekering van de organisatie. Die is meestal inbegrepen in de inschrijvingsprijs van zo’n tocht.
Komt u tijdens een fietstocht in aanraking met een auto, dan zal de BA auto van de tegenpartij uw lichamelijke verwondingen vergoeden. Zelfs wanneer u als fietser het ongeval veroorzaakte. Want als fietser geniet u op dat moment de wettelijke bescherming als zwakke weggebruiker. Voor de materiële schade aan uw eigen fiets zult u wel zelf moeten opdraaien.
Eigen lichamelijke schade vergoeden de meeste fietsverzekeringen niet. Het is immers een fietsverzekering, geen fietsersverzekering.
4. Wat bij diefstal?
De meeste fietsverzekeringen vergoeden diefstal op openbare plaatsen alleen als u uw fiets vastmaakt aan een vast bevestigingspunt, zoals een fietsenstalling of paaltje. Bovendien is het belangrijk dat u de fiets vastmaakt met een degelijk slot. Bij bepaalde verzekeraars zult u de aankoopfactuur van dat slot moeten voorleggen als uw fiets gestolen werd.
De kleine lettertjes van uw verzekering | Wat uw verzekeraar u niet altijd vertelt
→ 10 polissen doorgelicht
Bekijk hier de PDF van het magazine (19/10/2019)
Ook al is de kans klein dat zij de dieven zullen vatten, toch is het belangrijk dat u de diefstal zo snel mogelijk meldt aan de politiediensten als u hoopt via uw fietsverzekering een deel van de investering terugbetaald te zien. Hoe snel u dat moet doen, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.
Ook hier geldt: vergewis u ervan wat vergoed wordt bij diefstal: alleen de fiets of ook accessoires zoals die dure fietscomputer?
Wordt uw fiets uit uw garage gestolen, dan zal de fietsverzekering altijd vergoeden. Maar eigenlijk heeft u daar geen aparte fietsverzekering voor nodig. In dat geval kunt u ook het luik ‘diefstal’ van uw woningverzekering aanspreken.
5. Wat bij een lekke band?
Een bijstandsverzekering is handig zodat u uit de nood geholpen wordt wanneer uw fietstubes lek zijn of uw remmen defect. Maar voor u daarvoor speciaal een aparte fietsverzekering afsluit, gaat u het best even na of u daarvoor al niet verzekerd bent. Via uw familiale verzekering of autoverzekering bijvoorbeeld. Maar het kan ook elders. Zo biedt energieleverancier Eneco, om maar een voorbeeld te geven, fietsbijstand aan in heel Europa zodra u er één jaar klant bent.
6. Is er een franchise?
Ga zeker na hoe hoog de zogenaamde ‘franchise’ is. Dat is het deel van de schade dat u zelf moet bekostigen. Zo betaalt DVV geen schade onder 100 euro ten gevolge van diefstal, vandalisme of ongeval. Is de schade groter, dan wordt u wel vanaf de eerste euro vergoed.
Houd er ook rekening mee dat de waarde die vergoed wordt meestal vanaf een bepaald moment met een percentage omlaaggaat in verhouding tot de nieuwwaarde.
Bekijk ook wat exact vergoed wordt: alleen de waarde van de fiets of ook de waarde van de bijbehorende accessoires, zoals fietstassen. Vaak krijgt u wel een vergoeding voor een nieuwe fietshelm, maar niet voor beschermende fietskleding.
7. Welke fietsen kunt u laten verzekeren?
Racefietsen, plooifietsen, elektrische fietsen, stadsfietsen, bakfietsen... het gamma fietsen is zeer uitgebreid. Maar niet alle verzekeraars verzekeren alle types. Zo verzekert DVV geen bak- of plooifietsen. Ook de franchise varieert vaak volgens het type fiets dat u verzekert.
Bepaalde verzekeraars verzekeren ook alleen maar nieuwe fietsen. De aankoopfactuur mag bijvoorbeeld maximaal een maand of een jaar oud zijn.
Niet iedereen verzekert alle soorten fietsen. Zo verzekert DVV geen bak- of plooifietsen. Ook de franchise varieert vaak volgens het type fiets dat u verzekert.
8. Waar moet u uw fiets laten onderhouden?
Mag u uw fiets zelf herstellen of bij eender welke fietshersteller? Of moet het gebeuren bij die fietsenmaker met wie de verzekering een contract heeft afgesloten? Als u dan toch elders uw fiets laat herstellen, kan het zijn dat de verzekeraar bij een defect niet vergoedt.
9. Bent u onmiddellijk verzekerd?
U verzekert uw nieuwe stalen ros meteen bij de aankoop, maar - nog niet vertrouwd met die nieuwe klikpedalen - knalt u bij het eerste kruispunt op uw route tegen het asfalt. Bij sommige verzekeraars heeft u onmiddellijk recht op een vergoeding, andere hanteren een wachttijd.
10. Voor welke landen geldt zo’n verzekering?
De meeste verzekeringen bieden een wereldwijde dekking voor schade. Bijstand daarentegen wordt vaak maar geboden in een bepaalde straal rond de Benelux. Goed om te weten als u in het buitenland een berg gaat bedwingen of op fietsvakantie vertrekt.
11. Hoeveel kost een fietsverzekering?
De premie hangt af van de waarde van de fiets, het type fiets en de gekozen waarborgen. Reken zeker op enkele tientallen euro’s voor een eenvoudige stadsfiets tot zelfs meer dan 100 euro per jaar voor een dure e-bike.