Netto Het antwoord op al uw geldvragen

'Nieuwe rechtsbijstandspolis dreigt kat in zak te worden'

Vanaf september kunt u een belastingvoordeel krijgen als u een rechtsbijstandsverzekering afsluit, maar nu verzekeraars de premies optrekken, dreigt de fiscaal aftrekbare polis een maat voor niets te worden, vreest de Orde van Vlaamse Balies.
De nieuwe fiscaal aftrekbare rechtsbijstandspolis dreigt een maat voor niets te worden nu verzekeraars de polissen duurder maken. ©ANP XTRA

Wie al eens een juridisch geschil had, weet dat de rekening stevig kan oplopen. U kunt zich daartegen wapenen met een algemene rechtsbijstandsverzekering. Die helpt u uw rechten te kennen en neemt de kosten van de verdediging op zich.

Om de verzekering aan te moedigen - zodat justitie toegankelijk wordt voor iedereen - ijverde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voor een belastingvoordeel op dergelijke polissenPremies tot 310 euro geven recht op een belastingvermindering van 40 procent, wat het maximale voordeel op 124 euro brengt.

124
Fiscaal voordeel
Premies tot 310 euro geven recht op een belastingvermindering van 40 procent, wat het maximale voordeel op 124 euro brengt.

Intussen blijkt dat de grootste verzekeraar DAS de prijs van een rechtsbijstandspolis heeft opgetrokken met 120 euro, schrijft De Standaard. Naast DAS past ook Arces, een merk van P&V-verzekeringen, zijn polissen aan. 'Het is onterecht en onjuist te denken dat wij dat fiscaal voordeel in eigen zak steken', zegt Erika Van Dyck, de CEO van DAS. 'We hebben de minister gewaarschuwd dat de polissen duurder zouden worden. In de wet staat een lijst van waarborgen die verplicht deel moeten uitmaken van de fiscaal aftrekbare rechtsbijstandspolissen.'

Maximumbedrag

De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, vreest dat de fiscaal voordelige verzekering een maat voor niets wordt.

Als blijkt dat de burger een hogere verzekeringspremie moet betalen, dreigt hij met het afsluiten van een dergelijke polis een kat in een zak te kopen.
Orde van Vlaamse Balies

'Er is geen wettelijke regeling voor het maximumbedrag van de premie. Nog voor de nieuwe wet in werking treedt, blijkt al dat de verzekeraars hun premie verhogen. Voorlopig met het bedrag van het fiscaal voordeel allicht als opstap naar nog hogere premies', zegt de Orde.

'Als blijkt dat de burger een hogere verzekeringspremie moet betalen, dreigt hij met het afsluiten van zo'n polis een kat in een zak te kopen.'

Wet uitstellen

De Orde van Vlaamse Balies dringt dan ook aan op een evaluatie van de houding van de verzekeraars. Desnoods moet de inwerkingtreding van de wet worden uitgesteld totdat hierover duidelijkheid is, zegt de OVB. 'Het kan niet zijn dat alleen de verzekeraars zouden profiteren van de nieuwe maatregel.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud