Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

"Online" juridisch advies om u van rechtsbijstand te overtuigen

De verzekeraar LAR lanceert ‘The Legal Village’, een website waar iedereen advies kan krijgen over vaak voorkomende conflicten. En waar burgers online een rechtsbijstandsverzekering kunnen afsluiten.
Advertentie
Een polis rechtsbijstand biedt vaak geen tussenkomst bij vaak voorkomende conflicten zoals bij een vechtscheiding of bij bouwgeschillen. ©ANP XTRA

Volgens Marnic Van Haverbeke, de topman van de verzekeraar LAR, geraakt een op de drie Belgen wel eens in een conflict verzeild. ‘Ook al willen we dat niet geweten hebben. Tot wanneer we zelf te maken krijgen met een burenruzie, een bouwgeschil of een probleem met de kinderen.'

Vaak heeft de burger een beperkte rechtsbijstandsverzekering zoals een polis die hij samen met een autoverzekering afsluit. Geraakt u betrokken bij een ongeval, dan komt zo’n beperkte rechtsbijstand tussen voor geschillen die uit een auto-ongeval voortvloeien, maar niet bij andere conflicten.

LAR ontwikkelde een vernuftig uitgedachte website om de burger van een brede rechtsbijstand te overtuigen, ‘The legal village’. Iedereen – ook niet klanten – kunnen er terecht voor advies in zeven domeinen zoals ‘mijn verplaatsingen’, ‘mijn woning’, ‘mijn werk’, ‘mijn familie’ of ‘mijn aankopen’.

Concreet

Die leiden tot 28 concrete cases die zijn uitgewerkt in mensentaal, niet in juridisch jargon. ‘Zo leggen we uit wat je te doen staat als een online aankoop niet aan de verwachtingen voldoet. Of waarop je moet letten als je rijdt met de auto van iemand anders’, aldus Vanhaverbeke.

Op de website zijn ook modeldocumenten beschikbaar zoals een aangetekende ingebrekestelling voor het geval de huurder niet correct betaalt.

Wie al klant is bij LAR, kan ook vragen doorsturen aan een advocaat. De verzekeraar schakelt daarvoor 16 gespecialiseerde advocaten in gespreid over heel België. De klanten mogen binnen de drie werkdagen een advies verwachten. De kostprijs bedraagt 72,60 euro, inclusief btw.

Polis op maat

Finaal blijft het wel de bedoeling dat geïnteresseerden een online rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Maar u kunt die zelf moduleren. Zo kunt u bijvoorbeeld aanvinken dat u enkel een rechtsbijstand wenst voor geschillen met de overheid zoals discussies met de fiscus. ‘De klant krijgt geen eenheidsworst opgedrongen’, zegt Vanhaverbeke.

De site geeft ook aan waarvoor u niet bent verzekerd. Wenst u een rechtsbijstandsverzekering voor geschillen in familiaal verband, dan mag u rekenen op bijstand als u het testament van uw vader betwist, maar niet als het om een testament gaat van een neef. De basismodule ‘mijn familie’ biedt ook geen dekking voor conflicten met uw ex over de opvang van kinderen.

'De klant krijgt geen eenheidsworst opgedrongen.'
Marnic Vanhaverbeke
Topman LAR

Tot slot kan de geïnteresseerde aangeven welk bedrag hij bij een geschil zelf wil betalen ( de franchise). En voor welke bedragen hij maximaal verzekerd wenst te zijn. Zo ziet hij meteen wat daarvan de impact is op de premie.

Noteer wel dat een brede verzekering rechtsbijstand relatief duur is. Bovendien zijn vaak voorkomende conflicten zoals vechtscheidingen of een reeks bouwgeschillen niet gedekt.

Zoals dat altijd geldt bij het afsluiten van een verzekeringspolis: Leest u zeker  de algemene voorwaarden na. Want dan blijkt dat u voor een eerste echtscheiding door onderlinge toestemming of een eerste bemiddeling maar gedekt bent tot 750 euro per verzekeringsjaar en dat u een wachttijd moet eerbiedigen van 24 maanden. Voor familiale geschillen is de tussenkomst van LAR sowieso vaak beperkt tot maximaal 20.000 euro.

Makelaars

‘Het hele proces verloopt online tot de betaling toe’, zegt Vanhaverbeke. De klant moet wel aangeven met welke makelaar hij of zij in zee gaat. Elk contract wordt aan een makelaar toegewezen. ’Zij krijgen nog altijd een commissie, maar die is lager dan de gebruikelijke’, aldus nog Vanhaverbeke.

LAR is een onderdeel van de Axa-groep. Wie bij Axa een woningverzekering afsluit en daar een rechtsbijstand bij wil, komt automatisch bij LAR terecht. Daarnaast biedt LAR zijn polissen rechtsbijstand ook via de makelaars aan. Zo telt LAR in België 2 miljoen klanten. Qua incasso, moet de verzekeraar concurrent DAS laten voorgaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud