Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Reisverzekering niet altijd nodig

Soms is een aparte reisverzekering overbodig. Want u komt al een eind met de waarborgen uit verzekeringspolissen die u eerder al onderschreef. Die even (laten) nakijken, kan u een premie voor de reisbijstand besparen.
Advertentie
©Photo News

De vakantie staat voor de deur en u popelt van ongeduld om uw koffers te pakken. Alleen voelt u zich misschien nog verplicht - al was het voor uw gemoedsrust - om een reisverzekering af te sluiten.

Zo’n polis biedt u, afhankelijk van de formule, allerhande diensten bij pech onderweg: een sleepdienst om uw kapotte auto naar een garage te slepen, een repatriëring mocht dat nodig zijn, een bezoek van een familielid als u alleen op reis vertrekt en in het buitenland in een ziekenhuis wordt opgenomen, de organisatie van een vervroegde terugkeer als een naaste in België overlijdt, een vergoeding bij diefstal of verlies van uw bagage,... De mogelijke waarborgen zijn legio, maar ook afhankelijk van de verzekeraar én van de gekozen formule.

Wat kost het?

Het bedrag dat u moet neertellen voor een reisverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is de premie afhankelijk van de verzekeraar, maar ook van de gekozen formule en waarborgen. De volgende voorbeelden zijn dan ook louter indicatief en gebaseerd op het aanbod van een willekeurige verzekeraar.

  • Een gezin bestaande uit twee ouders en twee kinderen dat het vliegtuig neemt naar Spanje voor 14 dagen kan een tijdelijke polis sluiten vanaf 100 euro.
  • Gaat dat gezin voor 14 dagen naar Frankrijk met de wagen, dan kost tijdelijke reisbijstand 142 euro.
  • Een gezinsreis van drie weken naar de Verenigde Staten met vier personen is te verzekeren tegen een premie van 260 euro. Dat in de hypothese dat het gezin in de VS een wagen huurt die apart is verzekerd.
  • Betreft het een gezin dat zo nu en dan een vakantie of citytrip boekt, dan is een jaarcontract aangewezen. Dat kan - zonder voertuig - voor een gezin met vier personen vanaf 165 euro. Wil dat gezin ook een voertuig verzekeren, dan kan dat vanaf 207 euro.

Alleen moet u niet overhaast te werk gaan. ‘Als u de moeite neemt om de verzekeringscontracten na te kijken die u eerder afsloot, of om even aan te kloppen bij uw makelaar, blijkt een bijkomende reisverzekering soms alleen nuttig voor bepaalde extra waarborgen’, zegt Roger Huygens, de voorzitter van FVF, de beroepsvereniging van de Nederlandstalige verzekeringsmakelaars.

De volgende polissen neemt u het best even bij de hand.

1. De autoverzekering

De verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) vergoedt de schade die u met uw auto toebrengt aan andere voertuigen en aan andere personen, inclusief uw eigen medepassagiers. De schade die u zelf lijdt als bestuurder is niet door de verplichte BA-verzekering gedekt.

Dankzij deze verplichte verzekering bent u niet alleen verzekerd in België, maar ook in alle andere landen die op het verzekeringsattest - de groene kaart - staan vermeld. Vergeet trouwens nooit de groene kaart en andere boorddocumenten als u met de wagen op reis vertrekt.

‘De verplichte autoverzekering regelt vaak ook onmiddellijke bijstand als u betrokken raakt bij een ongeval’, zegt Huygens. Nogal wat verzekeraars garanderen dat u ook in het buitenland een beroep kunt doen op iemand die ter plaatse probeert uw auto te herstellen en die uw auto naar een garage sleept als dat niet lukt. Sommige verzekeraars regelen ook dat de inzittenden terug naar huis of naar de reisbestemming worden gebracht. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kunt u ook rekenen op een vervangwagen voor een beperkte periode. ‘Voor die bijstand op reis hoeft u dan niets extra te betalen. Die diensten zijn al in de jaarlijkse premie inbegrepen’, zegt Huygens.

Toch enkele belangrijke kanttekeningen. ‘De meeste verzekeraars beloven een of andere vorm van bijstand bij een ongeval in het buitenland, maar niet als u daar met uw wagen stilvalt door pech. Als u ook hulp wenst bij een lekke band, een gebroken chassis of een oververhitte motor, is een aparte verzekering reisbijstand toch aangewezen’, zegt Johan Bertrands, oprichter van Mefirst, een vergelijkende website voor autoverzekeringen.

2. De brand- of woningverzekering

Daar zitten soms waarborgen in die u niet meteen verwacht. Hebt u een brandverzekering die de inboedel van uw woning dekt, dan geldt die waarborg ook als u ‘een deel van die inboedel’ meeneemt op reis. Denk aan een koffer volgepakt met uw zomerse truitjes en jurken. Loopt uw vakantieverblijf onder water, dan kunt u rekenen op een vergoeding voor de beschadigde kledij op basis van uw brandverzekering.

reisbijstand afsluiten via touroperator?

Boekt u een reis via een touroperator of een pakketreis, dan zal men u een reisbijstandsverzekering aanbieden. Het gaat dan om contracten die tussen de touroperator en de verzekeringsmaatschappijen worden onderhandeld. De reisorganisaties dringen daarbij aan op scherpe prijzen. Vaak zijn de waarborgen echter niet zo uitgebreid als wanneer u zelf een reisbijstandsverzekering zou afsluiten. Zo zijn natuurrampen of terrorisme meestal uitgesloten in die ‘pakketpolissen’.

‘Voorts kan de woningverzekering een uitbreiding bevatten voor gehuurde vakantieverblijven’, zegt Huygens. Concreet: als u of een familielid brand veroorzaakt in een gehuurde flat of in een hotelkamer, dan zal de brandverzekeraar de schade vergoeden.

Als u samen met de brandverzekering ook een diefstalverzekering afsloot, dan betaalt de verzekeraar een vergoeding als uw juwelen op reis worden gestolen of als u tijdens uw vakantie overvallen wordt.

3. De familiale verzekering, voluit de verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid

Die polis dekt de schade die u of andere leden van het gezin aanbrengen aan andere personen (derden). Hebt u eerder al zo’n polis afgesloten, dan kunt u daarop terugvallen als bijvoorbeeld een van uw kinderen een bal door het raam van het Franse of Italiaanse vakantiestekje schopt.

4. De ziekenfondsen en de hospitalisatieverzekering

Ook voor ziekenhuiskosten en medische kosten in het buitenland kunt u een verzekering reisbijstand afsluiten. Voor de medische kosten en de kosten bij een opname in het ziekenhuis is de reisbijstand slechts een aanvullende verzekering. Ze biedt maar soelaas voor zover die kosten al niet worden terugbetaald door uw ziekenfonds en uw hospitalisatieverzekering.

De meeste hospitalisatieverzekeringen voorzien in een wereldwijde dekking voor die ziekenhuis- en medische kosten.

Mogelijk - maar niet altijd - kunt u via de hospitalisatieverzekering ook al op bijstand rekenen als u of familieleden moeten worden gerepatrieerd. Verschillende maatschappijen nemen die waarborg in hun polis op. In dat geval is het weinig zinvol nog een bijkomende verzekering af te sluiten.

5. Verzekeringen gekoppeld aan kredietkaarten

Als u de reis met een kredietkaart betaalt, kunt u meestal rekenen op een annulatieverzekering en - afhankelijk van de kaart - soms ook nog op andere waarborgen zoals een verzekering tegen diefstal of technische bijstand bij autopech. Let wel, vaak moet u niet rekenen op een volledige terugbetaling van uw reis als u enkel via de kredietkaart verzekerd bent. In geval van een annulering is de terugbetaling dikwijls beperkt tot 50 of 75 procent van het reisbedrag.

Kies ik voor een tijdelijk of doorlopend contract?

Dat hangt af van uw persoonlijke situatie en vooral van de vraag of u wel zo’n reisduif bent. Als u slechts zelden op reis gaat, kan een tijdelijke reisverzekering een goede optie zijn. Het voordeel is dat u al uw reisgenoten mee in de polis kunt opnemen, zoals het vriendinnetje van uw dochter dat u meeneemt. U bepaalt dan ook zelf wanneer de verzekering loopt. Ga wel na of de dekking doorloopt als u door onvoorziene omstandigheden toch langer dan gepland in het buitenland moet blijven.

Voor wie regelmatig op stap gaat, is een jaarcontract of een doorlopende polis de beste optie. De premie valt goedkoper uit als u en uw gezinsleden regelmatig uithuizig zijn voor een reisje, bijvoorbeeld als uw kinderen tijdens de zomervakantie graag op kamp gaan. Met een jaarcontract kunt u alle gezinsleden verzekeren.

Het nadeel is dat u bij een jaarcontract een aparte polis moet afsluiten als u onverwachte reisgenoten hebt, zoals het vriendje van uw zoon. Tenzij de ouders van dat vriendje al een reisverzekering hebben afgesloten en die polis voldoende waarborgen biedt, ook voor de trip die u gepland hebt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud