Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Uw verzekeraar oplichten kan u duur te staan komen

Het aantal valse claims waar Nederlandse verzekeringsmaatschappijen op stuiten is met een kwart gestegen. In België loopt het zo'n vaart niet. Gelukkig maar, want uw verzekeringsmaatschappij proberen op te lichten is niet zonder gevaar.

In Nederland stuiten verzekeringsmaatschappijen steeds meer op valse claims. In vijf jaar tijd zijn  volgens de krant het Algemeen Dagblad het aantal vastgestelde zware fraudegevallen met een kwart gestegen. Het gaat dan bijvoorbeeld om verzekerden die een auto-ongeval in scène zetten.

In België is er geen enkele indicatie dat het aantal fraudegevallen zou stijgen, meldt Wautier Robyns, de woordvoerder van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen.

‘Er zijn wel geënsceneerde autoaanrijdingen gesignaleerd toen de federale regering haar plannen aankondigde om auto’s met een hoge CO2-uitstoot zwaarder te gaan belasten. In die periode gebeurde het wel eens dat wagens met een hoge CO-2-uitstoot totaal werden vernield door een aanrijding die in scène was gezet.’Volgens Robyns ging het om een voorbijgaand fenomeen.

De woordvoerder van Assuaralia meldt wel dat de verzekeraars op scherp staan en er nauwlettend op toezien dat het aantal uitgekeerde schadevergoeding de geïnde premies zeker niet overschrijden, anders ondergraven ze hun eigen rendabiliteit.

Verzekeraars zijn trouwens altijd extra op hun hoede in tijden van crisis. ‘Dat wordt de verzekeraars met de paplepel ingegeven. In tijden waarin sommige mensen het financieel benauwd krijgen, gaan ze soms  goederen ‘oververzekeren’. Als dan een zwaar schadegeval volgt in onduidelijke omstandigheden, zijn de verzekeraars uiterst sceptisch’.

Een verzekeringsmaatschappij bij de neus nemen is niet zonder gevaar. Een verzekeringsfraudeur riskeert een veroordeling wegens oplichting als de verzekeringsmaatschappij het schadegeval heeft uitbetaald, wegens poging tot oplichting ( als er geen schadevergoeding werd uitgekeerd) én wegens valsheid in geschifte wegens de valse aangifte, misdrijven waarop zware gevangenisstraffen en geldboetes staan. 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.