Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Verzeker u tegen slecht weer op vakantie

'U kan zich tegen alles verzekeren', valt wel eens te horen. Die stelling bevestigen sommige touroperators die aanbieden reizigers te verzekeren tegen slecht weer.

(netto/la capitale) – Om aan de grillen van het Belgische weer te ontsnappen, boeken we met z’n allen vakanties in zonnige oorden. Maar ook aan de andere kant van de aardbol kan dat soms tegenvallen. Iedereen heeft wel al eens meegemaakt dat op zijn ‘zonnige’ bestemming de regen met bakken uit de lucht valt en dat de thermometer op geen enkel moment de 20 graden overschrijdt. Zou u voordeel kunnen halen uit een 'weersverzekering'?

Strikte voorwaarden

De formule is nog maar net gelanceerd in Frankrijk en laat toe dat een deel van de vakantiekosten terugbetaald wordt in geval van slecht weer. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden:

  • Bij France Loc krijgen vakantiegangers een vergoeding van 400 euro als er tijdens één vakantieweek tenminste 4 dagen lang regen viel. De verzekering kost 28 euro.
  • Voor hetzelfde tarief krijgt u bij Pierre & Vacances een vergoeding van 150 euro als u tijdens uw vakantieweek minstens 3 dagen lang geen zon hebt gehad.
  • Gras Savoye vraagt slechts 1 euro voor een weersverzekering, maar de voorwaarden zijn er wel strikter. Daar is de verzekering van toepassing als het tussen 8 en 20 uur regent en tenminste 1 minuut per uur en 3 uur aan een stuk. En dat voor 3 dagen lang.

Nieuw verblijf

De ‘weersverzekering’ is niet nieuw en bestaat al aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Voor enkele tientallen dollars biedt Vacances Sunquest, een Canadees filiaal van Thomas Cook, een verzekering aan die klanten in geval van slecht weer een nieuw verblijf aanbiedt in een zonnige bestemming naar keuze. Het transport naar die bestemming moet u wel zelf op tafel leggen. Om op de verzekering aanspraak te kunnen maken moet dan wel voor de helft van het verblijf minstens 1,27 centimeter per dag uit de lucht gevallen zijn.

Geen sneeuw op wintervakantie?

Hetzelfde concept bestaat al enkele jaren via een annulatieverzekering voor wintersportvakanties voor als er voor het vertrek amper sneeuw is op de bestemming. “Een dergelijke verzekering bestaat al 5 à 6 jaar”, vertelt Philippe Merret, verantwoordelijk voor de tarieven van Europese reisverzekeringen, in Le Figaro. Die verzekeringen worden meestal niet direct verkocht. Een meerderheid van de skistations verkoopt ze bij aankoop van 'un forfait ski'. Slechts enkele touroperators nemen zo'n verzekering op in hun forfaits.

  • Dit jaar gaf Pierre & Vacances een ‘sneeuwgarantie’ bij het verhuur van vakantieverblijven. De voorwaarden: vertrekken voor de tweede week van april en door het gebrek aan sneeuw moeten minstens 2 op de 3 skiliften gesloten zijn en dat voor minstens twee opeenvolgende dagen. Van die voorwaarden moet er zeker 5 dagen voor het vertrek sprake zijn.
  • Ook Travel Horizon biedt een ‘sneeuwverzekering’ aan. Om daarop aanspraak te kunnen maken moet minstens de helft van de skipistes gesloten zijn. De reis annuleren kan tot 1 dag voor het vertrek.

En in België?

Voorlopig biedt geen enkele Belgische touroperator een 'weersverzekering’ aan. Maar daar kan vrij snel verandering in komen. "Alles is te verzekeren. We verzekeren al de benen van mannequins. Als er op een dag genoeg vraag is, dan is er ook een aanbod", vertelt Benoït Rigo van Ethias aan La Capitale.

Mislukte vakantie? Laat u vergoeden

Behalve het weer zijn er nog tal van gebeurtenissen die uw vakantie kunnen verpesten: de airconditioning van uw hotelkamer die het een hele week laat afweten, reukhinder, het strand dat vol met afval ligt,… Een rechtbank is dan niet meteen de beste oplossing voor het reisgeschil. Gelukkig bestaan er gespecialiseerde en erkende partijen die een foutgelopen vakantie vergoeden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud