Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Vriendje mee op vakantie: is hij verzekerd?

Zoon- of dochterlief mag een vriendje meenemen op vakantie? Leuk, maar wat als dat vriendje wat overkomt? Hoe zit dat met verzekeringen?
Twee van jezelf en een vriendinnetje mee: gezelliger, en liefst zorgeloos. ©ANP

Best gezellig, een vriendje mee op vakantie, je eigen kinderen worden er alleen maar vrolijker van. Maar wat als het even minder leuk wordt? Als het vriendje wat hard tegen een bal schopt en uw camera van de tafel schopt met brokken tot gevolg? Of als het vriendinnetje onderuit gaat aan het zwembad en haar pols breekt? Verzekeringen vangen veel zorgen op, maar dan moet u wel even navragen hoe het staat met de verzekeringen van het vriendje.

Wordt het vriendje ziek of breekt hij een been, dan kan hij bij het ziekenfonds terecht waarbij zijn ouders zijn aangesloten. Veel Belgen hebben daarenboven een hospitalisatieverzekering die ook tot het buitenland reikt. ‘Heeft het vriendje daarnaast nog een reisbijstandsverzekering nodig? Die vraag is eigenlijk net dezelfde als voor je gezin zelf, en zal onder meer afhangen van je bestemming – mensen hebben bijvoorbeeld meer nood aan hulp in een land waarvan ze de officiële taal niet spreken’, zegt Peter Wiels, woordvoerder van Assuralia. ‘Met die bedenking dat je voor een kind voornamelijk medische bijstand nodig kan hebben, technische en logistieke bijstand zijn minder nodig.’

Heeft het gezin van het vriendje een doorlopende reisbijstandsverzekering, dan dekt die ook de reis van het vriendje met u. Zo niet, dan kan u uw eigen reisbijstandspolis tijdelijk laten uitbreiden tot een extra persoon. Dat gaat vrij vlot, maar wacht er niet mee tot de laatste dag voor vertrek.

‘Normaal gesproken maak je afspraken met de ouders van je kleine gast op basis van vertrouwen, en zal je bij ziekte of ongeval telefonisch overleg plegen met hen. Een document opmaken waarin zij je de toelating geven medische beslissingen te nemen, lijkt me in privésituaties niet aan de orde’, zegt Wiels.

Camera

Maakt het vriendje brokken, dan zal het nut van een familiale verzekering blijken. Hebben de ouders van je gast zulke verzekering, dan dekt die ook de calamiteiten van hun zoon of dochter die met u op stap is, wereldwijd. ‘Behalve’, voegt Wiels toe, ‘bij een fout in hoofde van de volwassene die het kind begeleidt.’

Kan men bewijzen dat het ongeluk vermeden had kunnen worden als u geen fout had gemaakt, dan zal u voor de kosten opdraaien, of uw eigen familiale verzekering.

Auto-ongeval

Een auto-ongeval met lichamelijke schade is op zich erg genoeg, maar over de medische kosten van uw kleine gast hoeft u zich geen zorgen te maken: uw BA Auto omvat steeds de bescherming van alle zwakke weggebruikers en dat omvat ook al uw passagiers. Los van de vraag wie schuld had aan het ongeval. Let wel: de lichamelijke schade van de bestuurder zelf is door deze verplichte autoverzekering niet gedekt wanneer hij of zij in fout was. Opdat die ook gedekt is, moet u een bestuurdersverzekering hebben.

Stuur doorgeven

U hebt het geluk dat uw uit de kluiten gewassen tieners nog met u mee willen op vakantie? Een vriend meenemen, blijft gezellig. Handig, denkt u, die heeft al een rijbewijs en kan dan ook een stukje van het traject op zich nemen.

‘Je BA Auto blijft werken, wie ook aan het stuur zit’, zegt Wiels. ‘Dat geldt net zo goed op vakantie, als wanneer je iemand het stuur doorgeeft omdat je zelf een pintje wil kunnen drinken, of wanneer je je grote auto uitleent aan een vriend die een meubel te verhuizen heeft.’ Alle lichamelijke schade van inzittenden of andere betrokkenen wordt dus vergoed.

Of de bestuurder zelf verzekerd is, hangt af van de polis van de bestuurdersverzekering. Sommige polissen slaan enkel op de verzekeringnemer. ‘Het meest courant is echter dat alle bestuurders verzekerd zijn, zowel je partner of kinderen die onder hetzelfde dak wonen, als anderen.’

‘Als vriend zou ik echter enkel het stuur nemen van een wagen die omniumverzekerd is’, waarschuwt Wiels. ‘Met de BA Auto is de materiële schade immers niet gedekt. Is de wagen niet omniumverzekerd en ben je in fout, dan draai je als bestuurder op voor de materiële schade. Dat is een behoorlijk financieel risico.’  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud