Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waar kan je op rekenen bij arbeidsongeval?

Op het werk kan er altijd iets fout lopen. Als dat gebeurt, weet je maar best op wat je allemaal kan rekenen.
Advertentie

(netto) - Op weg naar je werk bots je op een andere wagen. De schade is enorm en jijzelf bent zwaar gewond. Weet dan dat je kan rekenen op dezelfde zorgen (en verzekeringen) als zou het ongeval gebeurd zijn op de werkvloer zelf. Het woon-werkverkeer behoort ook tot het domein waar een werkongeval kan gebeuren. Althans voor alle werknemers, voor zelfstandigen geldt dit niet, voor ambtenaren is er nog een andere regeling.

Los van de verschillende formules, waar kan je als werknemer in de private sector op rekenen als je met een arbeidsongeval te maken hebt.

1. Tijdelijk werkonbekwaam

De verzekeraar die je werkgever aanstelde zal je de vergoeding voor tijdelijke werkonbekwaamheid terugbetalen. Dit geldt zowel voor week- als weekenddagen. Die vergoeding komt zowat overeen met 90 procent van je normaal salarisniveau. Je krijgt die som gestort totdat je je werk kan hervatten.

Daarnaast kan je ook nog aanspraak maken om een schadevergoeding voor verloren salaris, dat zijn de verloren werkuren ten gevolge van het feitelijk ongeval.

2. Medische kosten

De verzekeraar zal je levenslang de kosten terugbetalen die met het ongeval verbonden zijn. Die terugbetalingen zijn gebaseerd op de tarieven van het RIZIV. Alle kosten zijn terugbetaald en er moet geen remgeld betaale worden.

Best pas je op op voor ingrepen die niet in de nomenclatuur van het RIZIV zijn opgenomen. Daar check je best met je verzekeraar welke kosten hij op zich zal nemen, zowel kort na het ongeval als lange tijd er na.

3. Apothekerskosten

Net zoals de medische kosten, zijn alle apothekerskosten tot de laatste euro terugbetaald door de verzekering.

4. Hospitalisatiekosten

De verzekeraar zal de normale kosten van je hospitaalverblijf op zich nemen. De persoonlijke uitgaven (televisie, telefoon, bijkomende drankjes) blijven normaal op kosten van jezelf. Ook de kosten voor een indivduele kamer behoren tot de persoonlijke kosten van de werknemer.

5. Verplaatsingskosten

Verplaatsingen worden je terugbetaald van zodra die langer zijn dan 5 kilometer. Natuurlijk gaat het enkel over verplaatsingen die met je ongeval te maken hebben: doktersbezoek, rechtbankzittingen, langsgaan bij je verzekeraar...

Alle kosten die je met het openbaar vervoer hebt gemaakt, worden je terugbetaald. Als je met de wagen kosten maakt, kan je rekenen op een vergoeding van 0,2479 euro per kilometer. Opletten met taxis en ambulances: deze worden enkel terugbetaald indien er een grondige medische reden is om die voertuigen in te zetten.

6. Bezoekskosten

Van zodra je hospitalisatie langer duurt dan twee dagen, kunnen je kinderen, partner of ouder rekenen op soortgelijke terugbetalingen als voor klassieke verplaatsingskosten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud