Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waarom je niet mag liegen tegen je verzekeraar

Wie een levensverzekering wil afsluiten wordt door de verzekeraar overstelpt door allerlei persoonlijke vragen. Soms is het verleidelijk de werkelijkheid een beetje te verbloemen om toch nog een lagere premie af te dingen…
Advertentie
Roken? Ik? Helemaal niet.

(netto/telegraaf) – “Gebruikt u alcoholische dranken? Rookt u? Gebruikt u of hebt u verdovende middelen gebruikt? Wat is uw gewicht? Aan welke medische aandoeningen lijdt u?” Het is slechts een bloemlezing uit de vragenlijst van een  willekeurige verzekeraar. Aan de hand van je antwoorden wordt vervolgens je verzekeringspremie berekend.

Met die vragenlijst wordt soms onbezonnen omgesprongen. Uit onderzoek van verzekeraar Axa in Groot-Brittanië blijkt dat 1 op 14 Britten bij een verzekeringsaanvraag doelbewust verkeerde informatie verstrekt. Opvallend: 51 procent doet dat uit schaamte over de levensstijl of het gewicht. Slechts 17 procent is bang dat de aanvraag anders wordt geweigerd en 25 procent van de Britten denkt hogere premies te moeten betalen als ze eerlijk zouden antwoorden.

Zelf verantwoordelijk

Tussen de verzekeringsmaatschappijen is al langer een bitse concurrentiestrijd aan de gang en dan moet er op kosten worden bespaard. Ook risico’s worden tot een minimum beperkt. Zo is het ondertussen al lang geen uitzondering meer dat rokers een hogere premie moeten betalen dan niet-rokers.

Tegelijkertijd trekken veel verzekeraars de ondergrens voor medische keuringen op waardoor klanten zelf verantwoordelijk zijn voor de medische informatie die ze verstrekken. En niets is natuurlijk makkelijker dan je op zo’n vragenlijst te bezondigen aan een leugentje om bestwil.

Liegen

Maar wat als de verzekeraar daar achterkomt? Volgens Peter Beszelsen, directeur van online polisvergelijker money-1.com, zijn er signalen dat verzekeraars in de toekomst strenger worden bij het uitkeren. Zo zouden er in de verzekeringscontracten steeds vaker bepalingen worden opgenomen waarbij de verzekeraar niet verplicht is de verzekering uit te keren. Daarbij zou de eerlijkheid bij het invullen van een vragenlijst steeds vaker “een hoofdrol gaan spelen”.

“Er zijn verzekeringen waarbij een enkele vergissing, zonder causaal verband met het overlijden, voldoende is voor de verzekeraar om niet tot uitkering over te gaan”, vertelt Beszelsen op de website van De Telegraaf. “Stel dat je een in jouw ogen onbelangrijk detail ‘vergeet’ te melden, maar de verzekeraar hier later achter komt. Dan kan je mooi de pineut zijn. Ondanks de vele jaren dat je een premie hebt betaald.”

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud