Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waarop letten als u voor een reisbijstandsverzekering kiest?

Met een reisbijstandsverzekering vermijdt u dat ziekte, een ongeval of autopech tijdens uw vakantie ook een financiële opdoffer wordt. Waarop letten als u zo'n verzekering afsluit?
Advertentie
©ANP XTRA

Bij het woord 'reizen' denkt u wellicht aan 'ontspannen', 'avontuur', 'andere culturen', 'sporten'... Niet aan 'ziekte', 'ongeval' of 'motorpech'. Toch kan een vakantie negatief uitdraaien. Gelukkig is er dan de reisbijstandsverzekering. Die garandeert dat u gespaard wordt van een financiële kater.

1. Wat kunt u laten verzekeren?

De 'bijstand' kan zowel verwijzen naar uw persoon als naar uw wagen. Beide kunnen in hetzelfde contract zijn opgenomen, maar kunnen ook afzonderlijk worden verzekerd.

2. Welk soort contract kiest u best?

'Een jaarcontract bij een verzekeraar afsluiten is sowieso de interessantste formule', zegt verzekeringsexpert Bert De Paep. 'Een vuistregel is dat wie twee keer per jaar op reis gaat, goedkoper af is met een jaarcontract dan met twee tijdelijke polissen. Bovendien loopt u niet het risico onverzekerd te vertrekken.' Wie zijn reis op eigen houtje boekt via internet, vergeet vaak de extra verzekering of denkt er pas aan als hij al op reis is vertrokken. In een reisbureau komt een reisbijstandsverzekering doorgaans wél vooraf ter sprake.

  • Een tijdelijk contract is - zoals de naam laat uitschijnen - beperkt in de tijd en geldig voor één welbepaalde bestemming.
  • Met een jaarcontract zijn alle reizen tijdens één jaar verzekerd: een citytrip, de zomervakantie, wintersport...

Nogal wat mensen denken dat een tijdelijke reisbijstandsverzekering goedkoper is dan een jaarcontract. Ten onrechte. Een vuistregel is dat wie twee keer per jaar op reis gaat, goedkoper af is met een jaarcontract dan met twee tijdelijke polissen. Bovendien loopt u niet het risico onverzekerd te vertrekken.

3. Waarom u beter de kleine lettertjes leest

De bijstandsprestaties zijn in beide contracten gelijklopend, maar niet identiek. Zo beperkt Europ Assistance het terugbetalingsbedrag voor medische kosten in het buitenland tot 25.000 euro bij een tijdelijk contract, terwijl het bij een jaarcontract 250.000 euro bedraagt.

Eveneens bij Europ Assistance hebt u bij een tijdelijk contract recht op pechverhelping voor de wagen vanaf uw woonplaats, terwijl u bij een klassiek jaarcontract alleen een beroep kunt doen op pechverhelping vanaf 10 kilometer van uw woonplaats. Lees dus op voorhand goed de voorwaarden van uw polis.

4. Zijn er geen andere polissen die ook reisbijstand omvatten?

Misschien vindt u zo'n reisbijstandspolis overbodig. Het is correct dat andere polissen het risico al gedeeltelijk afdekken.

Zo kan een reisbijstandsverzekering gratis gekoppeld zijn aan een (duurdere) kredietkaart. Of de constructeur van uw wagen kan u (tijdelijk) autobijstand aanbieden. Misschien bevat uw autoverzekering al een gelijkaardige clausule of vormt reisbijstand een onderdeel van een pakketreis bij uw reisbureau of touroperator. 'Die formules bieden echter een onvolledige dekking', zegt De Paep. 'Je kiest beter voor een product op maat van het gezin, ook al zijn er overlappingen. Lees dus goed de voorwaarden van de verzekering na.

Checklist

  • Persoon en/of auto

Gaat u met het vliegtuig op reis, dan kan een bijstand voor personen volstaan. U krijgt de kosten terugbetaald van de ziekenhuisopname en de medische kosten, de repatriëring, opsporings- en reddingsoperaties in skigebieden, het ter plaatse komen van een familielid omdat u in het ziekenhuis bent opgenomen, een vervroegde terugkeer wegens het overlijden van een familielid... De bijstandsverzekering kan ook logistieke hulp bieden: het opsturen van reisdocumenten, het nasturen van een bril of van medicatie...

Wie met de auto reist, kiest best voor bijstand aan voertuigen: pechverhelping, het wegslepen van uw auto na pech of een ongeval, parkeerkosten en de repatriëring van uw wagen en de inzittenden, hulp voor het openen van deuren als u zich hebt buitengesloten, bijstand bij diefstal, het sturen van een vervangingschauffeur.

  • Bestemmingen

De meeste reisbijstandsverzekeringen verlenen wereldwijd assistentie, maar soms zijn er uitzonderingen. Er kan een beperking zijn tot Europa. Politiek instabiele landen of oorlogsgebieden kunnen worden uitgesloten. De waarborg kan ook in eigen land zijn nut bewijzen.<

  • Verzekerde bedragen

De vergoeding kan worden beperkt tot een bepaald bedrag, en ook de vervangwagen zal misschien van een ander type zijn dan uw eigen auto... Ga na of die waarborgen aansluiten bij uw wensen en behoeften.

  • Vooraf bestaande ziekten

Een schadegeval door een ziekte die al bekend was op het ogenblik dat u de verzekering afsloot, kan worden uitgesloten. Maar steeds meer verzekeraars stellen zich soepel op en betalen wel een vergoeding bij vrij stabiele ziektes.

  • Verblijfsduur

Als u overwintert in zonniger oorden moet u nagaan hoelang u ononderbroken in het buitenland mag verblijven. De maximale verblijfsduur is vaak beperkt tot 3 maanden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud