Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat biedt een uitvaartverzekering?

De uitvaartsector trekt aan de alarmbel. Bij een op de twintig begrafenissen zijn er betalingsproblemen. Is een uitvaartverzekering een oplossing?
Advertentie

Het aantal uitvaarten op afbetaling neemt toe, een fenomeen dat vijf jaar geleden niet eens bestond. De uitvaartsector komt daarom dit jaar nog met een eigen uitvaartverzekering. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen dinsdag. Volgens de Vlaamse beroepsvereniging voor onafhankelijke begrafenisondernemers is de crisis in de uitvaartsector nu pas echt voelbaar. Maar er zijn meerdere oorzaken. 'Het aantal alleenstaanden blijft stijgen en zij hebben het minder breed. De huidige generatie legt ook geen geld opzij voor de begrafenis, wat vroeger wel het geval was', zegt Johan Dexters van de Nationale Federatie van Begrafenisondernemers.

Uitvaartverzekering

'In ons land is er ook geen cultuur om een uitvaartverzekering te nemen', aldus Dexters. "In Nederland heeft 80 procent er een.' In het najaar komt de sector met een eigen uitvaartverzekering. Maar wat doet zo'n uitvaartverzekering? U bouwt geleidelijk een kapitaal op dat uw begrafeniskosten dekt, zodat uw familieleden bij uw overlijden niets moeten betalen. Voor een uitvaartverzekering kunt u nu al terecht bij gespecialiseerde verzekeraars (Dela), rechtstreekse verzekeraars (Corona Direct) of allround verzekeraars (BNP Fortis, Belfius, BPost...).

U bepaalt zelf het kapitaalbedrag dat u wilt opbouwen. Dat ligt meestal tussen 1.500 en 13.000 euro. U bepaalt ook de som die u maandelijks wilt besteden, via een vooraf bepaald plan dat gaandeweg nog gewijzigd kan worden. Zodra het kapitaal is opgebouwd, bent u 'levenslang' verzekerd. Bent u nog maar 50 jaar en is het kapitaal al volledig opgebouwd, laat het dan zeker indexeren.

Sommige verzekeraars vragen een medisch attest bij onderschrijving. Andere leggen een wachttijd op. Overlijdt u tijdens de wachttijd, dan wordt de verzekering geannuleerd en worden de premies aan uw rechthebbenden terugbetaald. Sterft u na de wachttijd, dan betaalt de verzekeraar het verzekerde kapitaal volledig uit.

Nuttig?

Deze verzekering is vooral nuttig als u niet veel geld nalaat aan uw erfgenamen en als u hen het leven gemakkelijker wilt maken. Als uw begrafeniskosten lager uitvallen dan het opgebouwde kapitaal wordt het saldo uitgekeerd aan de door u aangeduide begunstigde(n). Bovendien belonen sommige verzekeraars uw spaarinspanning door een winstdeelname toe te kennen.

De uitvaartverzekering is jammer genoeg niet fiscaal aftrekbaar. Bovendien moet u op uw stortingen een taks van 2 procent betalen (levensverzekeringstaks). Beschikt u over een goed beheerd kapitaal dat uw begrafeniskosten ruimschoots dekt, dan heeft een uitvaartverzekering niet veel nut. Die kosten worden trouwens in mindering gebracht van de belastbare massa van de nalatenschap.

Richtprijs

Een prijs voor zo'n verzekering bedraagt 300 à 600 euro. De premie schommelt sterk in functie van het kapitaal dat u wilt verzekeren, de frequentie van de stortingen, het aantal verzekerden per gezin, de waarborgen en de extra diensten. Een voorbeeld: wilt u bij Belfius in 15 jaar tijd een kapitaal van 5.500 euro opbouwen, dan kost u dat 540 euro per jaar voor een contract waarvan het kapitaal geïndexeerd wordt.

U sluit de verzekering best zo vroeg mogelijk af. Dan betaalt u minder premie dan wanneer u het contract pas afsluit na uw 60ste. De maximumleeftijd voor onderschrijving bedraagt meestal 69 jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud