Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat te doen bij huisinbraak?

Je komt terug thuis en merkt dat er ingebroken is. Wat doe je?
Advertentie
Na een inbraak, verander je best al je sloten

(netto.be) - Ga je op vakantie of ben je voor lange tijd afwezig? Laat het weten aan Police-on-web en de politie houdt een oogje in het zeil: simpel en gratis. Wacht niet tot het laatste nippertje, minimum 7 dagen voor je vertrek moet je alles hebben geregeld. Als je dan toch nog het slachtoffer wordt van een inbraak, wat kan je dan best doen?

1. Bel de politie

Van zodra je aankomt en de inbraak vaststelt, kan je best de politie op 101 bellen. In afwachting van hun komst kan je je huis haarfijn uitkammen naar vermiste onderwerpen, van juwelen tot gadgets.

Vergeet je een verloren object te melden, kan je dat nog steeds achteraf. Probeer ook zoveel mogelijk aankoopbewijzen te verzamelen om te bewijzen dat je de objecten wel degelijk bezat zoniet rijst het vermoeden dat het om fraude gaat.

2. Blokkeer je kredietkaarten

Zelfs al zijn ze niet gestolen, blokkeer meteen je kredietkaarten op het nummer van Card Stop (070/344.344). Sommige dieven zijn tevreden met het kopiëren van je kaartgegevens waarmee ze dan op internet al voldoende zaken kunnen aankopen. Anderen maken een afdruk van je kaart die ze meteen namaken, ook zo kunnen ze een eindje op pad.

3. Blokkeer je bankkaart

Met de Maestro-kaart moet je in België een code toevoegen, wat niet altijd hoeft in het buitenland. Daar volstaat een handtekening die makkelijker vervalsbaar is. 

4. Roep de slotenmaker

Ergens in huis heb je altijd wel een reservesleutel van je huisdeur liggen. Misschen let je er niet op als ze verdwenen zijn, maar het kan goed zijn dat de dieven bij een volgend bezoek wel heel makkelijk binnenraken als u de sloten niet verandert. Wissel dus zo snel mogelijk je sloten.

5. Bel je verzekeraar

Vooraleer hem op te bellen, zorg er voor dat je het nummer van je pv van je verhoor bij de hand hebt. Verder leer je op de Franstalige site Stopvol bijkomende tips "Reken niet te snel op een onmiddellijke vergoeding. Dat kan ten vroegste pas gebeuren na een tussenkomst van een expert die de schade officieel zal komen meten. Dat is geen parallel onderzoek met dat van de politie, maar zal wel trachten frauduleuze constructies op te sporen, om te verhinderen dat mensen er enkel op uit zijn om hun verzekeraar te pluimen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud