Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Weg vrij voor duurdere tandzorgverzekering

De premie voor een aanvullende verzekering tandzorg mag dit jaar gemiddeld met 4,44 procent stijgen.
De premies voor een aanvullende tandzorgverzekering mogen dit jaar met 4,44 procent stijgen. ©Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Een keer per jaar mogen verzekeraars en ziekenfondsen de premies voor individuele hospitalisatieverzekeringen, ambulante kosten -dat zijn medische kosten waarvoor geen hospitalisatie nodig is, zoals medicatie of kine- en aanvullende tandzorg optrekken, zodat ze zijn aangepast aan de stijgende kosten in de gezondheidszorg. Dat gebeurt op basis van de medische index die begin deze maand werd gepubliceerd. Het gaat om maximale prijsstijgingen.

Vooral voor een tandzorgverzekering zijn premiestijgingen toegelaten, gemiddeld met 4,44 procent. Het exacte percentage hangt af van uw leeftijd. Voor de 50- tot 64-jarigen mogen de premies dit jaar met 5,7 procent stijgen. Voor kinderen tot 19 jaar is dat met 4,43 procent.

helft duurder

Daarmee stijgen de premies voor een aanvullende tandzorgverzekering harder dan de algemene inflatie. Al valt de toename dit jaar mee, in vergelijking met de voorgaande jaren. Op drie jaar tijd is de medische index voor tandzorg gemiddeld met 33 procent gestegen. Voor kinderen tot 19 jaar is dat zelfs met 50 procent, waardoor premies voor hen dus de helft duurder mochten worden. Voor 65-plussers ligt de prijsstijging een stuk lager (+4,56% sinds 2016).

Voor andere medische polissen zal de premieverhoging beperkter blijven. Verzekeringen die de meerprijs dekken van een ziekenhuisverblijf in een eenpersoonskamer mogen dit jaar gemiddeld met 1,59 procent stijgen. Ook voor de waarborg 'ambulante zorgen' blijft de toegelaten prijstoename dit jaar laag (+0,43%).

wel of niet doorvoeren

Het is nu aan de verzekeraars of ziekenfondsen om te beslissen of ze de toegelaten tariefverhogingen al dan niet zullen doorvoeren. Bij de meeste verzekeraars zal die beslissing pas in september of oktober vallen, schrijft De Standaard. Het Vlaams Neutraal Ziekenfonds beslist al einde juli.

Volgens de tandartsen zoeken alsmaar meer mensen hun toevlucht in een aanvullende tandzorgverzekering omdat tandzorg alsmaar slechter wordt terugbetaald door de ziekteverzekering. Het Verbond van Vlaams Tandartsen (VVT) vindt dat de regering een tandje moet bijsteken en dat de ziekteverzekering meer kosten moet dekken. 'In Belgiƫ wordt tandzorg slecht verzekerd. Het budget bedraagt ongeveer 1 miljard euro, maar de werkelijke uitgaven lopen op tot 1,8 miljard en dat verschil moeten de mensen ophoesten', zegt woordvoerder Stefaan Hanson in Het Nieuwsblad op zondag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud