Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Niet te missen extralegale voordelen voor zelfstandigen

Ook als zelfstandige hebt u recht op extralegale voordelen. Zo kunt u uw inkomen fiscaal optimaliseren en de aftrekbare kosten van uw vennootschap verhogen.
©Filip Ysenbaert

Extralegale voordelen kunnen een belangrijke rol spelen bij de samenstelling van uw loon als zelfstandige. ‘U koopt ze met de vennootschap, maar gebruikt ze eigenlijk ook voor privédoeleinden’, zegt Jasper Lambrichts van de hr-dienstengroep Liantis. Dit zijn de drie niet te missen voordelen.

1 De bedrijfswagen

Een van de meest voorkomende voordelen is de bedrijfswagen. Die gebruikt u uiteraard voor uw professionele verplaatsingen, maar wellicht ook voor privédoeleinden.  Als u de auto gebruikt voor zowel professionele als privéverplaatsingen, geniet u een belastbaar voordeel in natura. Twee factoren beïnvloeden het belastbare bedrag: de cataloguswaarde van het voertuig en de CO2-uitstoot. Het komt er dus op neer dat hoe duurder en vervuilender uw wagen is, hoe meer het voordeel in natura belast wordt.

2 De smartphone

Ook een telefoonabonnement dat u zowel voor uw werk als in uw privéleven gebruikt, is een voordeel in natura waarvan u als zelfstandige kunt genieten. Dat extralegaal voordeel vertegenwoordigt een forfaitair voordeel in natura. Het bedraagt 12 euro per maand: 4 euro voor het telefoonabonnement, 3 euro voor het toestel en 5 euro voor mobiel internet. Als u een tweede telefoon nodig heeft, kan het forfait 15 euro per maand bedragen.

3 De sociale bijdragen

Als zelfstandige betaalt u sociale bijdragen. U mag die betalen via uw vennootschap. Sociale bijdragen zijn echter geen kost voor de vennootschap, want het zijn niet-toegelaten uitgaven die dus niet fiscaal aftrekbaar zijn. Dankzij deze optie hoeft u wel niet te raken aan uw privé-inkomsten, met andere woorden, uw werkelijke nettoloon als bedrijfsleider.

Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.